6 Vietnamese houtsmokkelaars in een natuurreservaat in Noordoost-Thailand gearresteerd

CHAIYAPHUM:- Dierenparkwachters en agenten van het politiebureau van Chaiyaphum arresteerden afgelopen weekend zes Vietnamese houtsmokkelaars in Phu Khiao Wildlife Sanctuary in de provincie Chaiyaphum in de Isaan-regio van Thailand.

Het bestrijden van de Vietnamese houtsmokkelbendes begon vorig jaar nadat boswachters van Phu Khiao Wildlife Sanctuary op de hoogte waren gebracht dat een groep Vietnamese mannen het reservaat binnen slopen om agarhout te kappen.

Na een onderzoek stuitten agenten op 25 november vorig jaar op vier smokkelaars, maar zij wisten te ontsnappen.  Een van de smokkelaars, een Vietnamees staatsburger, werd echter op 2 december gearresteerd. Agenten namen bij de arrestatie ongeveer 64 kilo agarhout in beslag.

Vanaf januari van dit jaar patrouilleerden de rangers regelmatig in het gebied en vonden verder bewijs dat leidde tot de activiteiten van de smokkelbende.  De verzamelde informatie leidde op zaterdag 18 maart tot de arrestatie van de zes Vietnamese houtsmokkelaars.

De gearresteerde verdachten waren Dang Hiep, Tran Cao Cuong, Nguyen Van Binh, Hoang Van Ba, Hoang Van An en Hoang Xuan Van.  Officieren namen 171 kilo agarwood, twee auto’s en andere uitrusting in beslag als bewijsmateriaal.

 De bende wordt geconfronteerd met negen aanklachten wegens het overtreden van de Wet natuurbehoud en bescherming, en de wet van het Staatsbosbeheer.  De autoriteiten hebben de specifieke details van elke overtreding en straf niet gemeld.

Officieren meldden ook dat andere verdachten in de bende nog steeds vrij rondlopen en dat hun criminele handelingen verband hielden met andere buitenlandse criminele groepen in Thailand.  Ze smokkelden niet alleen agarhout, maar smokkelden ook ander kostbaar hout en verhandelden beschermde dieren in het wild.

Volgens de Afdeling Nationaal Park, Natuur- en Plantenbescherming zijn tussen 2009 en heden 41 Vietnamese verdachten gearresteerd in Thailand, terwijl 23 verdachten in Maleisië zijn gearresteerd voor het smokkelen van agarhout en de jacht op Bengaalse tijgers.

Agarwood, in Thailand bekend als Kritsana-hout, wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn uitgesproken aroma en potentiële gezondheidsvoordelen.  Het hout heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde, het maken van parfums en religieuze ceremonies.  Agarhout wordt ook gebruikt om wierook en andere geuren te maken en is een populair ingrediënt in Thaise massageoliën.

Thailand is een van ’s werelds grootste producenten van agarhout en het hout wordt in verschillende regio’s door het hele land gevonden.  Door overoogst en illegale handel wordt agarhout echter steeds schaarser en duurder.

In Thailand zijn verschillende maatregelen getroffen om het hout te beschermen.  Het oogsten of verhandelen moet gebeuren volgens de wet- en regelgeving.  De prijs van agarhout kan variëren afhankelijk van kwaliteit en zeldzaamheid, het zeldzaamste en hoogste kwaliteit agarhout kan voor tienduizenden dollars per kilogram worden verkocht.

Volg uw nieuwsbeer, hij speurt speciaal voor zijn lezers naar het nieuws over Thailand.

Olleke Bolleke in de Isaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!