12 mensen worden in Thailand gecontroleerd na contact met een bevestigde apenpokkenpatiënt

BANGKOK:-  Twaalf personen worden nauwlettend in de gaten gehouden nadat ze in contact zijn gekomen met een bevestigde apenpokkenpatiënt die een transitvlucht vanuit Thailand nam, zo maakte het ministerie van Volksgezondheid  bekend.

Dr. Chakkrarat Pitthaya, directeur van de afdeling Epidemiologie van de afdeling Ziektebestrijding, zei dat de passagier twee uur in Bangkok was voordat hij een vlucht naar Australië nam, waar werd bevestigd dat hij apenpokken had.

De bevestiging van de infectie zette de afdeling ertoe aan om de toestand van 12 vliegtuigbemanningen en passagiers die zich in de buurt van de patiënt bevonden, nauwlettend te volgen, zo vertelde dokter Chakkrarat. Hij zei dat de 12 personen tot nu toe geen symptomen van de ziekte hebben vertoond, maar gaf géén details over de vlucht.

Afzonderlijk, zei hij, bleken de vijf verdachte gevallen in Phuket het herpes simplex-virus (HSV) te zijn, en niet de apenpokken zoals eerder werd gevreesd. Hij zei dat het drie Ierse broers betrof die in Phuket waren om muay Thai te leren.  Ze hadden duidelijke blaren waarvan aanvankelijk werd vermoed dat ze door apenpokken waren veroorzaakt, maar RT-PCR-tests onthulden dat de infectie HSV was.

Twee Thaise staatsburgers, die dezelfde gymzaal gebruikten als de drie toeristen, kregen ook blaren, maar ook zij testten positief op HSV.

Dokter Chakkrarat zei dat de vijf voor behandeling waren opgenomen in het Bamrasnaradura Infectious Diseases Institute. Ondertussen werden 20 anderen, onder wie trainers en studenten, nauwlettend in de gaten gehouden voor HSV-infecties.

Tot dusver zijn er 406 bevestigde gevallen van apenpokken en 88 verdachte gevallen in 32 landen.  De vijf landen buiten Afrika met het hoogste aantal gevallen van apenpokken zijn het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Portugal en Canada.  

Tot nu toe zijn er in Thailand geen gevallen van apenpokken ontdekt, voegde Chakkrarat eraan toe. Hij adviseerde mensen met koorts, keelpijn, gezwollen lymfeklieren en blaren op ledematen en gezicht een arts te raadplegen, vooral als ze zijn teruggekeerd uit landen waar gevallen van apenpokken zijn vastgesteld.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!