Zeestorm teisterde de Oostkust van Thailand waarbij 30 huizen in Banglamung aan de hoge golfslag ten prooi vielen

PATTAYA/BANGLAMUNG:- Een hevige storm met torenhoge golven veroorzaakte deze week grote schade aan de kust van Banglamung, waarbij meer dan dertig huizen in puin achterbleven. De volgende dag leidde burgemeester Jarewat Chinawat een team van ingenieurs om de catastrofale schade veroorzaakt door ernstige golfslag in kaart te brengen.

Bij inspectie ontdekte het team verschillende niveaus van vernietiging. Bij sommige huizen was de fundering ernstig geërodeerd, waardoor ze gevaarlijk kantelden, muren instortten en daken doorzakten. 

Eén bijzonder verwoest huis was naar verluidt voor 95% beschadigd, waardoor de bewoners moesten verhuizen om bij familieleden te kunnen logeren. De storm maakte ook diepe gleuven langs het strand en legde de wortels van grote bomen bloot.

Khun Naruemon Plianprasert, een lokale bewoonster vertelde over de angstige nacht toen de sterke storm het zeewater naar de tweede trede van haar huis dreef. Hoewel de bewoners gewend zijn aan het moessonseizoen en bamboebarrières hebben opgetrokken om hun huizen te beschermen, nam wreedheid van de golven toe, waardoor de angst voor totale verwoesting en de noodzaak van verhuizing aangewakkerd.

Ondanks eerdere pleidooien aan de gemeente zijn de inspanningen om het in de zee verloren zand te vervangen tekortgeschoten. Burgemeester Jarewat merkte op dat er vorig jaar onderzoeken zijn uitgevoerd om kusterosie aan te pakken, maar het voorstel om een zeewering te bouwen op stuitte op weerstand.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!