Vrouw uit Udon Thani uit de klauwen van mensenhandelaren in Myanmar bevrijd

CHIANG RAI:- De autoriteiten van Chiang Rai hebben een vrouw uit Udon Thani gered die het slachtoffer was van mensenhandel in Myanmar. De 29-jarige vrouw, alleen geïdentificeerd als Nam, was door Chinese agenten misleid om seksuele diensten te verlenen aan callcentermedewerkers in de staat Shan.

De politie van Chiang Rai en het ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid werden onder de aandacht van de zaak gebracht door een burgerjournalist van Facebook-pagina Ninja Today.

Via het National Referral Mechanism, een regionaal systeem voor het delen van informatie over mensenhandel, konden de Thaise autoriteiten de vrouw traceren naar een door China beheerd callcenter in Myanmar en haar vervolgens redden.

Nam keerde vrijdag terug naar haar thuisland. Ze vertelde verslaggevers dat ze in mei van dit jaar in een restaurant in Bangkok werkte, toen ze werd benaderd door een TikTok-gebruiker die haar verleidde om in ‘klantrelaties’ te werken op een locatie in de staat Shan.

Nadat haar een dagelijkse betaling van 900 Chinese yuan (4.300 baht) was beloofd, waarvan 450 yuan zou worden afgetrokken voor onkosten, ging ze met tegenzin akkoord nadat ze het aanbod aanvankelijk meerdere keren had afgewezen.

Nam werd uiteindelijk overgehaald om noordwaarts te reizen naar Chiang Rai en, met de hulp van een plaatselijke smokkelaar, de grens over te steken in het district Mae Sai.

In Myanmar werd de vrouw naar een door prikkeldraad omgeven gebouw van twee verdiepingen gebracht en gedwongen seksuele diensten te verlenen aan het personeel, voornamelijk Chinese staatsburgers die, net als zij, waren misleid om bij het bedrijf te gaan werken.

Toen ze weigerde deel te nemen aan seksuele activiteiten, zei het slachtoffer dat ze in een cel geboeid werd vastgehouden en soms wel drie dagen lang werd mishandeld en uitgehongerd.

Haar redding kwam toen ze met succes contact opnam met Ninja Today, die vervolgens contact opnam met de autoriteiten. In een toespraak voor de media waarschuwde Nam andere Thais om niet te trappen in ogenschijnlijk goedbetaalde vacatures in het buitenland.

“Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat vorige maand werd vrijgegeven, worden honderdduizenden mensen ontvoerd door criminele bendes en gedwongen te werken in oplichtingscentra en andere illegale online-operaties die de afgelopen jaren in heel Zuidoost-Azië zijn ontstaan.

Het rapport citeert “geloofwaardige bronnen” die geloven dat minstens 120.000 mensen in Myanmar en ongeveer 100.000 in Cambodja door oplichters zijn opgepakt. Andere criminele ondernemingen in Laos, de Filippijnen en Thailand variëren van cryptofraude tot online gokken.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!