Voormalige ambtenaren in Zuid-Thailand worden aangeklaagd voor het bloedbad in Tak Bai in 2004

NARATHIWAT:- Er zullen strafrechtelijke aanklachten worden ingediend tegen negen voormalige veiligheidsfunctionarissen die betrokken waren bij het bloedbad in Tak Bai in 2004.

Advocaten die de families van de slachtoffers vertegenwoordigen, leiden deze juridische actie. Deze stap komt maanden vóór het verstrijken van de twintigjarige verjaringstermijn voor de zaak, dat in oktober van dit jaar afloopt. De aanklacht zal worden ingediend bij het provinciale gerechtshof van Narathiwat, waarbij de verdachten worden beschuldigd van onwettige detentie, moord en misdrijf.

Khun Adilan Ali-Ishoh, een advocaat van de Stichting Moslim Advocaat Centrum, onthulde dat de families van alle slachtoffers een overeenkomst hadden ondertekend waardoor de stichting hen kon vertegenwoordigen in de juridische strijd tegen de autoriteiten. Tot degenen die worden aangeklaagd, behoren onder meer topofficieren van het zuidelijke leger die de leiding hadden over het repressieplan en de operaties, samen met belangrijke functionarissen van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bij het beruchte Tak Bai-incident waren 1.500 demonstranten betrokken die zich verzamelden voor het plaatselijke politiebureau in Narathiwat en op 25 oktober 2004 de vrijlating van zes gevangenen eisten. Een brutale reactie van de veiligheidsautoriteiten leidde tot de dood van zeven mensen op de protestlocatie. Nog eens 78 mensen stierven door verstikking of verplettering tijdens transport naar het legerkamp Ingkhayutthaborihan in het Nong Chik-district van de provincie Pattani, 140 kilometer verderop.

Het bloedbad, dat plaatsvond onder het premierschap van Thaksin Shinawatra, wordt algemeen beschouwd als een sleutelfactor die heeft geleid tot meer geweld in de drie zuidelijke grensprovincies met een moslimmeerderheid. 

Thaksin verontschuldigde zich voor de tragedie in 2022 en verklaarde dat hij destijds niet op de hoogte was gesteld dat het leger de controle over het protest had overgenomen. De toenmalige legerleider, generaal Prawit Wongsuwon, werd later vice-premier in de vorige regering en leidt momenteel de coalitie Palang Pracharath Partij.

Olleke Bolleke in Zuid-Thailand
Bron: The Thaiger 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!