Vooraanstaande viroloog waarschuwt voor uitbraak van het Zika-virus in de hoofdstad van Thailand 

BANGKOK:-Bij een uitbraak van het potentieel dodelijke Zika-virus nu in Bangkok zijnde  inwoners vandaag door een vooraanstaande viroloog gewaarschuwd zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Dr. Yong Poovorawan, hoofd van het Centre of Excellence in Clinical Virology aan de medische faculteit van de Chulalongkorn Universiteit, plaatste op zijn Facebook-pagina dat er in Bangkok en zelfs in tempels veel gevallen van de door muggen overgebrachte infectie van het Zika-virus zijn ontdekt.

De arts gaf niet de exacte cijfers van het zika-besmettingen in de hoofdstad, maar hij schreef wel dat de infectie voor sommige mensen fataal zou kunnen zijn. Het kan ook geboorteafwijkingen veroorzaken.

Dr. Yong merkte op dat geïnfecteerde zwangere vrouwen een kind konden krijgen met een hersenafwijking of een kleiner hoofd dan normaal.

Hij merkte op dat het Zika-virus wordt verspreid door muggen, vergelijkbaar met het Dengue-virus, en moedigde mensen aan zichzelf te beschermen door lichtgekleurde shirts met lange mouwen te dragen en een anti-muggenspray aan te brengen om hun huid te beschermen.

Het Zika-virus is een door muggen overgedragen infectie die in 2015 voor het eerst brede aandacht kreeg vanwege het potentieel om ernstige geboorteafwijkingen te veroorzaken bij baby’s van geïnfecteerde moeders.

Het wordt voornamelijk overgedragen via de beet van geïnfecteerde Aedes-muggen, met name Aedes aegypti en Aedes albopictus.

Naast de overdracht van een zwangere vrouw op haar foetus tijdens de zwangerschap, kan Zika ook worden overgedragen via seksueel contact, bloedtransfusie en orgaantransplantatie.

Symptomen voor degenen die ze wel ervaren, verschijnen meestal binnen 3-7 dagen na besmetting en kunnen koorts, huiduitslag, gewrichtspijn, rode ogen (conjunctivitis), hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid omvatten.

Olleke Bolleke in Bangkok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!