Vogelkwekers tweeten een pleidooi om de roodstaartbuulbuul van de lijst beschermde dieren van Thailand te halen

PATTAYA:- De Thaise vereniging van fokkers van roodstaartbuulbuuls heeft een oproep gedaan aan de regering om de vogel van de lijst van beschermde soorten te verwijderen. De vereniging stelt dat de veredelingsindustrie voorheen aanzienlijke inkomsten voor de economie genereerde, oplopend tot een miljard baht.

Khun Suratep Boonyavatvanit, voorzitter van de vereniging, benadrukte dat er een half decennium geleden ongeveer een miljoen fokkers waren en het dubbele aantal roodstaartbuulbuuls op de markt. Sinds de vogel echter werd aangewezen als beschermde soort, waarvoor speciale toestemming nodig is om ze commercieel te kweken, hebben de aantallen een aanzienlijke daling gekend.

Suratep wees erop dat 50% van de fokkers zich sindsdien uit de markt heeft teruggetrokken. Dit heeft geresulteerd in een afname van de bijdrage aan zowel de werkgelegenheid als de economie van het land, waarbij de huidige schattingen op slechts 200 tot 300 miljoen baht per jaar uitkomen.

“Buulbuuls met rode bakkebaarden zijn waardevol, en sommige halen zelfs zes tot zeven cijfers. Tijdens de bloei van de vogelkweeksector brachten ze jaarlijks 1 miljard baht binnen voor de economie. De toeleveringsketen biedt werk aan miljoenen mensen en omvat vogelvoer, vogelhandel en vogelshows.”

Khun Suratep dringt er bij de regering op aan om de economische waarde van roodstaartbuulbuuls in overweging te nemen en te overwegen de vogel van de lijst met beschermde soorten te verwijderen. Dit zou volgens hem de publieke belangstelling voor het kweken van de soort stimuleren en meer individuen in dienst nemen om de industrie te versterken.

Suratep vertelde ook dat de vereniging al meer dan tien jaar pleit voor het schrappen van de lijst van roodstaartbuulbuuls en open staat voor het doen van concessies gezien de zorgen van natuurbeschermingsgroepen, zo meldde Bangkok Post.

De United Thai Nation Party sprak haar steun uit voor het initiatief van de vereniging. Zij is van plan een petitie in te dienen bij het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu, met het verzoek de vogel van de lijst te halen.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!