UPDATE: Verbannen Chinese Christelijke Groep heeft Thailand verlaten en nu veilig op weg naar de VS

PATTAYA:- Een verbannen Chinese christelijke groep heeft vorige week Thailand verlaten en zijn in Amerika aangekomen nadat ze waren aangehouden wegens overschrijding van de toegestane verblijfsduur in wat tot een internationaal incident verheven werd.

Wat is er gebeurd?
Een grote groep Chinese staatsburgers die China ontvlucht waren uit angst voor vervolging vanwege hun geloof, werden enkele weken geleden in Pattaya gearresteerd wegens het overschrijden van hun visum, een algemeen optreden in Thailand dat normaal gesproken leidt tot onmiddellijke deportatie, maar deze zaak heeft veel internationale media-aandacht getrokken.

Radio Free Asia meldde donderdag j.l. dat deze groep Chinezen bang was dat Thailand hen terug zou deporteren naar China, waar ze bang waren vervolgd te worden vanwege hun religieuze overtuigingen. Ze geloofden dat Chinese regeringsagenten pogingen ondernamen om hen te vinden en te arresteren en terug te sturen naar China.

De groep was onlangs gearresteerd in Pattaya, Thailand, waar ze al maanden stilletjes probeerden een formele doorgang naar de VS te regelen.

Volgens activisten die met de Chinese ballingen werken, leidde een anonieme tip tot hun arrestatie. Deze activistische groepen verklaarden dat de bannelingen niet de Thaise wetten wilden overtreden en alleen hun toegestane verblijfsduur overschreden vanwege de huidige regels voor Chinese staatsburgers die een bezoek aan hun ambassade vereisen voor het verlengen van een visum. De actiegroepen beweerden dat dit onmogelijk was, omdat ze het gevoel hadden dat zodra de ballingen de ambassade binnenkwamen, ze gedwongen zouden worden terug te keren naar China.

Ondertussen, na hun arrestatie wegens overschrijding van de verblijfsduur, ontmoetten de Thaise autoriteiten de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties UNHCR en de Amerikaanse ambassade om samen te werken om hen veilig naar de Verenigde Staten te sturen.

De Mandarin Service van Radio Free Asia bevestigde met het personeel van China Aid dat 59 leden van de 63 in totaal Thailand op donderdag (6 april) hebben verlaten. 

Ondertussen koos een gezin van vier ervoor om in Thailand te blijven, hoewel het niet duidelijk was waarom of wat de volgende stappen voor dit gezin waren.

BenarNews meldde dat de Amerikaanse ambassade in Bangkok heeft geweigerd commentaar te geven. De woordvoerster van UNHCR Morgane Roussel-Hemery vertelde aan BenarNews, een aan de RFA gelieerde online nieuwsdienst, dat ze om redenen van veiligheid en bescherming niet in staat waren om meer details te geven over de vrijlating en overdracht van de groep.

In februari, toen “Big Joke”, die zijn bijnaam draagt ​​maar in werkelijkheid Surachet Hakparn heet, Washington DC heeft bezocht, ontmoette hij de New Jersey Republikein Chris Smith, voorzitter van de Congressional-Executive Commission on China. Hij vroeg Thaise functionarissen om voor de Chinese christenen te zorgen en hen veiligheid te bieden.

Big Joke was naar verluidt een belangrijke figuur bij het helpen van de groep om doorgang naar de VS te krijgen, maar weigerde ook specifieke details te geven. Ook de Chinese ambassade zwijgt over de zaak.

Volgens activisten en religieuze groeperingen die met de Chinese ballingen hebben gewerkt en actief waren bij het smeken bij de Thaise regering om de groep niet naar China te deporteren, werd bevestigd dat de groep veilig in Texas was aangekomen. gedwongen verdwijning vanwege hun religieuze opvattingen.

Van de Chinese staatsburgers wordt verwacht dat ze zich aansluiten bij een Amerikaanse factie van de Mayflower Church en speciale toestemming krijgen om als vluchteling in de Verenigde Staten te blijven.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: BenarNieuws / rfa:RadioFreeAsia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!