Thaksin bij de rechtbank in Thailand aangeklaagd wegens majesteitsschennis en is nu gedaagde nadat de rechtbank de zaak had aanvaard

BANGKOK – De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra is opnieuw aangeklaagd, ditmaal voor belediging van de monarchie. Hij zou dat hebben gedaan in een interview in 2015, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De aanklacht tegen Thaksin is de eerste van vier gevallen waarin invloedrijke politici worden beschuldigd. Onder de andere drie is ook de huidige premier Srettha Thavisin. Hij zou een jurist hebben benoemd met een strafblad.

Thaksin werd in februari vrijgelaten na een jaar in de gevangenis te hebben gezeten voor omkoping en machtsmisbruik. Hij was veroordeeld tot acht jaar, maar kreeg strafvermindering.

De nieuwe beschuldigingen kunnen de kloof tussen de regerende conservatieve, koningsgezinde klasse en haar tegenstanders verdiepen. De oppositiepartij Move Forward bijvoorbeeld moet zich ervoor verantwoorden dat ze heeft opgeroepen tot verandering van de wet die belediging van de monarchie verbiedt.

Eind mei werd oppositiepolitica en mensenrechtenactiviste Chonthicha Jangrew van Move Forward veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het beledigen van de monarchie. Het parlementslid zou het verbod op majesteitsschennis hebben overtreden in een toespraak die zij drie jaar geleden hield tijdens een protest tegen de regering. Op majesteitsschennis staat maximaal 15 jaar.

Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: Bangkok Post

Eén gedachte over “Thaksin bij de rechtbank in Thailand aangeklaagd wegens majesteitsschennis en is nu gedaagde nadat de rechtbank de zaak had aanvaard”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!