Thaise regering lanceert opiniepeiling over vertrekbelasting voor de Thaise en reislustigen, óók de expats ontkomen hier niet aan!

BANGKOK:- Op de website van de Thaise belastingdienst is een openbare hoorzittingenquête gelanceerd om de publieke opinie te peilen over een vertrekbelasting van de Thaise overheid van 1,000 baht.

Volgens de vragenlijst zal de nieuwe heffing helpen voorkomen dat de lokale bevolking te veel in het buitenland uitgeeft. De hoorzitting loopt van 3 tot 17 mei, met als doel de mogelijke impact van de belasting te beoordelen.

Volgens de vragenlijst zouden Thaise burgers en buitenlandse expats een vertrekbelasting moeten betalen van 1,000 baht voor vliegreizen en 500 baht voor land- en zeereizen. Dit is bedoeld om extra inkomsten voor de overheid te genereren en te voorkomen dat Thaise mensen buitensporige uitgaven doen in het buitenland, aldus de peiling. Het heeft ook tot doel het handelstekort van het land te verminderen.

De hoorzitting kwam als een verrassing voor veel touroperators in Thailand.

Khun Charoen Wangananont, voorzitter van de Thaise vereniging van reisbureaus, afgekort het TTAA, zei dat de heffingsinning en het principe ervan onrealistisch en onlogisch zijn omdat Thailand nog nooit problemen heeft ondervonden met betrekking tot een handelstekort in de toeristenindustrie, aangezien 70% van het totale inkomen wordt gegenereerd door inkomend toerisme, terwijl slechts 30% van de uitgaven verband houdt met uitgaand toerisme.

Hij zei ook dat 1,000 baht een rib uit ieders lijf is, in de huidige economische omstandigheden en een groot effect zou kunnen hebben op het toerisme, mogelijk hoger dan de inkomsten die de regering verwacht te genereren.

“We dachten dat dit nepnieuws was toen we de peiling voor het eerst zagen, omdat dit niet het juiste moment is om zoiets te doen. Als de regering echt denkt dat ze een vertrekbelasting moet innen, dan had ze dat moeten doen vóór de pandemie, toen de toeristenindustrie in een opwaartse trend verkeerde. Het heffingspercentage zou ook passender moeten zijn”, aldus Charoen.

Khun Chotechuang Soorangura, de vice-president van TTAA, zei dat de regering transparant moet zijn over hoe ze de inkomsten zal besteden.

Hij was het er ook mee eens dat het heffingstarief te hoog is, Japan heeft bijvoorbeeld ook een vertrekbelasting, maar die is slechts ¥ 1,000 per persoon, dat is ongeveer 250 baht.

Als de belasting uiteindelijk toch wordt ingevoerd, zou het toerisme in Thailand een flinke knauw krijgen, aangezien het aantal uitgaande toeristen zou afnemen, wat zou kunnen leiden tot problemen bij luchtvaartmaatschappijen veroorzaken die vluchten naar Thailand plannen.

Olleke Bolleke in Thailand

Eén gedachte over “Thaise regering lanceert opiniepeiling over vertrekbelasting voor de Thaise en reislustigen, óók de expats ontkomen hier niet aan!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!