Thaise industriële stemming op hoogste niveau in tien jaar door aantrekkende vraag en toerisme

BANGKOK:- Het Thaise industriële sentiment bereikte in maart het hoogste niveau in tien jaar, gestimuleerd door een opleving van de binnenlandse vraag en het toerisme, maar de hoge kosten, de vertragende wereldwijde groei en de volatiliteit van de baht baren zorgen, zo liet een belangrijke Thaise industriegroep gisteren weten.

De sentimentsindex van de Federation of Thai Industries (FTI) steeg van 96,2 in februari naar 97,8 in maart.

De op een na grootste economie van Zuidoost-Azië zal zich naar verwachting blijven herstellen, aangedreven door de vitale toeristische sector en de consumptie, aldus de FTI.

“Ondernemers maken zich minder zorgen over de binnenlandse economie omdat de binnenlandse consumptie en het toerisme goed zijn”, zei adjunct-secretaris-generaal Sorakit Manbuphachat van de FTI tegen een persconferentie.

De regering voorspelt dit jaar 25-30 miljoen buitenlandse toeristen na vorig jaar 11,15 miljoen te hebben ontvangen, vergeleken met bijna 40 miljoen in 2019 vóór de pandemie.

Het FTI zei dat de heropening van China ook het Thaise toerisme en de export in de tweede helft van het jaar zou ondersteunen, maar dat wereldwijde economische en geopolitieke problemen een risico bleven vormen.

De FTI zei dat haar index voor het industriële sentiment voor de komende drie maanden in maart ook steeg tot 106,3 van 103,2 in februari.

De groep zei dat de uitgaven in de aanloop naar de verkiezingen van 14 mei een stimulans voor de economie op korte termijn waren en drong er bij de volgende regering op aan om de groei op langere termijn te ondersteunen en tegelijkertijd het concurrentievermogen te verbeteren en de exportmarkten uit te breiden.

Bedrijven maken zich nog steeds zorgen over hoge kosten, stijgende rente en schommelingen van de baht, aldus de FTI.

“Grotere industriële sectoren exporteren meestal en zijn getroffen door de zachtere wereldwijde vraag. Een volatiele baht maakt exportbeslissingen ook moeilijk,” voegde Sorakit eraan toe.

De Thaise export, ook een belangrijke groeimotor, daalde in februari voor de vijfde maand op rij en exporteurs verwachten pas in de tweede helft van 2023 een opleving.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Reuters.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!