Thais ministerie van Volksgezondheid houdt het dragen van mondkapjes voorlopig verplicht.

BANGKOK:- Terwijl Thailand zich blijft openstellen en het Covid19 virus als endemisch gaat behandelen, lijkt het onwaarschijnlijk dat mondkapjes verplichting in het land van de glimlach gaat  veranderen, ondanks regelmatige klachten van vele toeristen uit landen waar de mondkapjes plicht al maanden afgeschaft is.

Zeker nadat de minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul gisteren, 11 mei daar een hele reden voor de verzamelde pers afstak.

Evenwel is bestaat géén wet in Thailand waarmee bepaald wordt dat men verplicht is een mondkapje te dragen, iets wat vaak door mensen online wordt geciteerd, omdat dit veel stappen en goedkeuring van het Parlement vereist. 

Echter volgens het nooddecreet dat nu al meer dan twee jaar van kracht is, valt de mondkapjes plicht wel onder maatregelen die momenteel in elke provincie worden uitgevoerd door commissies voor overdraagbare ziekten en vallen ze onder de jurisdictie van het ministerie van Volksgezondheid.

Hoewel de handhaving sterk varieert en zeldzaam is in veel toeristische gebieden zoals Pattaya en Phuket, kan men wel  degelijk volgens de Thaise wet onder de noodmaatregelen bekeurd worden.

Terwijl Thailand Covid19 infectieziekte als endemisch behandelt, hadden veel toeristen gehoopt dat ze mondkapjes plicht afgeschaft zou worden.

Op basis van de verklaringen van de minister van Volksgezondheid deze week, is het ministerie van Volksgezondheid momenteel niet alleen van plan om mondkapjes verplicht te houden na de periode waarin Covid19 als endemisch wordt behandeld, maar is het mogelijk op zoek naar betere manieren om het dragen van mondkapjes af te dwingen, zelfs buitenshuis en ALLÉÉN, voor buitenlandse toeristen. Dit komt omdat veel toeristen, volgens Anutin, het mondkapjes plicht niet opvolgen, vooral op toeristische eilanden en gebieden. Het is onduidelijk hoe lang precies en welke gegevens nodig zijn om het mandaat te laten vallen en Anutin heeft daar geen commentaar op gegeven.

Nu, natuurlijk, wanneer en als het nooddecreet wordt ingetrokken of verwijderd, wat aan premier Prayut Chan-O-Cha voorbehouden is, en die tot nu toe geen tekenen heeft getoond om dit te doen, zou het legaal uitvoeren van de mandaten moeilijker worden zonder noodtoestand wetsbesluiten die straffen en boetes mogelijk maken. Op basis van de verklaringen van Anutin lijkt het erop dat de minister van Volksgezondheid manieren onderzoekt om maskers mogelijk onderdeel te maken van de reguliere regels voor ziektebestrijding.

Waar komt het nu op neer? De verplichting om mondkapjes te dragen in alle openbare ruimtes in Thailand, zelfs daarbuiten, zal waarschijnlijk tot Sint-Juttemis gaan duren, bereidt u zich er maar op voor.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Thaiger

Eén gedachte over “Thais ministerie van Volksgezondheid houdt het dragen van mondkapjes voorlopig verplicht.”

  1. Je gaat wel eraan wennen. Als ik op de motobike stap zonder een vergeten mondkapje, voel ik me niet ‘af’. Net zoiets als autorijden zonder veiligheidsgordel om. Het wordt een vast patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!