Thailand voegt 90 ton goud aan reserves toe

BANGKOK:- Thailand heeft afgelopen maanden op grote schaal goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de centrale bank. In april voegde ze 43,5 ton goud aan haar reserves toe, om in mei nog eens 47 ton bij te kopen. Daarmee is de totale omvang van de Thaise goudreserve met ongeveer 90 ton gestegen, van 154 naar 244 ton. Deze aankoop bevestigt dat er onder centrale banken nog steeds veel belangstelling is voor het edelmetaal. 

De Thaise centrale bank gaf geen toelichting op deze grootschalige aankoop, maar cijfers van het IMF bevestigen dat het land inderdaad substantieel goud aan haar reserves heeft toegevoegd. De goudaankopen zijn terug te vinden in de wekelijkse update van de internationale reserves van de Thaise centrale bank. De goudvoorraad wordt hier in miljoenen dollars weergegeven, maar uit deze data is eenvoudig af te leiden dat er in april en mei edelmetaal is toegevoegd. 

Meer centrale banken kopen goud 
De afgelopen tien jaar waren Rusland, China en Kazachstan de belangrijkste kopers van goud, maar de laatste jaren zijn het vooral verschillende kleine landen die goud kopen. Centrale banken wereldwijd zien goud als een veilige haven in tijden van crisis en als reserve die over langere termijn waarde weet te behouden. Uit een recente rondvraag van de World Gold Council bleek dat veel centrale banken ook een goudvoorraad aanhouden omdat het edelmetaal geen kredietrisico en politiek risico kent. 

Thailand voegt zich met deze grote aankopen van april en mei bij een steeds grotere groep landen die goud aan haar reserves toevoegt. Het was zelfs de grootste goudaankoop onder centrale banken sinds de aankoop van 100 ton goud door Polen in de eerste helft van 2019. Eerder dit jaar voegde Hongarije nog ruim zestig ton aan haar reserves toe. Ook bewaren deze twee landen tegenwoordig een veel groter gedeelte van hun goudreserve in eigen land.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olivier B.  Bommel voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Geotrendlines
Content: Frank Knoppers
Bron: Geotrendlines.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!