Thailand, schoensmeer, lotion, zonnebrandcrème, kleine dromen, grote palmolieboeren

ZUID THAILAND:- In april 2018 waarschuwde Dr. Burin Sukphisan, een Thaise innovatie expert, om te stoppen met de verwerking van oliepalmen. Onderwijl had het nationaal comité voor palmolie beleid, afgekort het MPP, óók een waarschuwing afgegeven… dat als Thailand vast blijft houden aan het maken van palmolie en biodiesel, het desastreus zal aflopen 

De toekomst van palmolie en biodiesel er niet florisant uit zien en zelfs geheel verdwijnen, dit als gevolg van het verbod door de Verenigde Staten op het gebruik van palmolie in voedsel. Ook Europa zal de import van biodiesel uit palmolie gaan verbieden.

Het was toen nog niet de tijd dat de oliepalmindustrie van Thailand in beweging kwam. In de afgelopen vijf tot zes jaar zijn er talloze waarschuwingssignalen zijn afgegeven om zich aan te passen? 

Het is alsof niemand het heeft gehoord. Alles is nog even rommelig als altijd.  Inmiddels is te laat om de structuur van de palm- en biodieselindustrie te veranderen om te kunnen overleven.

Tegenwoordig ligt de prijs van palmfruit nog steeds niet op het laagste niveau. Maar de prijs is gedaald van 10 à 11 baht per kg naar 5 à 6 baht per kg. Maar de palmolieboeren kunnen er nog steeds om lachen. 

Het ligt niet aan het probleemoplossende vermogen van de overheid. Maar gevolg van El Niño. Hete en droge omstandigheden zorgen voor minder productie. De palmprijzen zien er nog steeds redelijk goed uit.

Ondertussen is het land druk bezig met het experimenteren voor het maken van eenvoudige producten van palmolie, zodat de palmboeren zich kunnen laten omscholen.

Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!