Thailand: Onze Honorair Consul in Phuket: zijn ervaringen met de Phuket Sandbox

PHUKET:- Seven Smulders, al ruim 11 jaar onze Honorair Consul in Phuket is doorgaans druk met het assisteren van Nederlanders in Phuket, Phang Nga, Krabi en Suratthani. Wij vroegen hem naar de situatie in Phuket en met name de Phuket Sandbox.

Seven, je bent zelf net terug van een reis naar Nederland en hebt zelf de Phuket Sandbox ondervonden. Hoe vond je de voorbereidingen?

De dienstverlening van de Thaise ambassade in Den Haag was voortreffelijk. Niets dan lof; zeer behulpzaam en snel met het beantwoorden van vragen. Vrienden van mij ontvingen zelfs de Certificate of Entry op zondagmorgen. De website om een COE aan te vragen is gemakkelijk en efficiënt. Als je de juiste documenten paraat hebt, is het aanvragen een fluitje van een cent.

Obstakel was wel mijn Nederlands verzekeringsbewijs. Dit werd door Thailand niet geaccepteerd omdat er niet expliciet in stond dat je voor USD. 100.000 verzekerd was voor Covid-19. Ik heb daarom een extra verzekering moeten aanschaffen van 15.000 THB waarin dit bedrag expliciet wel was vermeld. Weggegooid geld dus.

En eenmaal in Phuket?

Eenmaal in Phuket aangekomen is alles perfect georganiseerd; je wordt aan de gate opgevangen door staf ingepakt in beschermende kleding. Vervolgens gaan zij door al je papieren heen en, als deze zijn goed bevonden, mag je door naar de paspoortcontrole. Ik was in iets meer dan een half uur buiten.

Vervolgens word je naar de parking begeleid waar eerst een PCR test wordt afgenomen; dan pas mag je met een – vooraf gereserveerd en betaald – busje naar je SHA+ hotel.

Eenmaal aangekomen moet je op je kamer blijven totdat de uitslag van je test bekend is. Dat duurde bij ons 12 uur. Daarna ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt als je maar ’s avonds in het hotel overnacht. ’s morgens wordt door het hotel (een keer per dag) de QR Code gescand van je tracing “Mor Chana” app, die tezamen met je temperatuur wordt doorgestuurd naar een COVID-19 crisiscentrum in Phuket. Op dag 7 volgt een 2de test en op dag 13 een derde. Op dag 14 mag je uitchecken en krijg je een brief mee waarin staat dat je succesvol aan het Sandbox programma hebt deelgenomen. Dit moet je met name bij je hebben als je vanaf Phuket naar andere provincies reist.

Al met al, hoe vond je de Phuket Sandbox ervaring?

Het is uitstekend te doen voor diegenen, die naar Thailand om een specifieke reden willen terugkeren, zoals werk, thuis en/of familie hier. Het is niet geschikt voor toerisme. Allereerst is het behoorlijk kostbaar. De tickets om rechtsreeks internationaal in te vliegen op Phuket waren duurder en je betaalt naast het SHA+ hotel ook voor de kosten van de PCR tests en extra COVID-verzekering.  

Daarnaast is het in Phuket niet zoals velen wellicht verwachten. Bijna alles is gesloten en alcohol mag in restaurants en openbare gelegenheden niet worden geserveerd. Daarbij komt ook dat Thailand nu door Nederland oranje is verklaard hetgeen betekent dat je na terugkomst in Nederland in quarantaine moet.

Tot slot is het reizen naar de Phuket Sandbox niet volledig zonder risico. Als je in het vliegtuig in de buurt van iemand hebt gezeten, die met COVID-19 was besmet, moet je onmiddellijk op eigen kosten in quarantaine ook al test je zelf negatief. En als je met meerdere personen binnen komt en vervolgens een of meerdere personen van die groep positief wordt getest dan wordt die groep (gezin) onmiddellijk gescheiden en apart in quarantaine gezet. Het kan dan ook gaan om kinderen, die vervolgens van hun ouders zouden kunnen worden gescheiden

Hoe zie je de toekomst van de Phuket Sandbox?

Mijn mening is dat het Sandbox programma wel zal blijven voortduren, als de dagelijkse besmettingscijfers het toelaten. Maar ik verwacht dat de komende maanden maar weinig reizigers van het Sandbox programma gebruik zullen maken. Ten eerste, omdat de buitenlanders die een reden hadden om terug te komen zoals werk, thuis en/of familie zo langzamerhand wel zijn teruggekeerd. Ten tweede, omdat vakantiegangers van de belangrijkste landen, die de toeristen “leveren”, door directe of indirecte restricties in hun mogelijkheden worden beperkt om naar Phuket/Thailand op vakantie te gaan. Ik denk met name aan landen als China, Australië, VS, Rusland, EU-landen en sinds kort ook het VK. En tenslotte omdat wij nu volop in het regenseizoen zitten; in september, oktober en november valt hier vaak de meeste regen.

Heb je contact gehad met Nederlanders die van de Sandbox gebruik hebben gemaakt? 

Voor zo ver ik kan nagaan, hebben ongeveer 450 Nederlanders gebruik gemaakt van het Sandbox programma. Maar deze informatie was van 17 augustus, dat zullen er nu wel wat meer zijn.

Het consulaire werk in Phuket bestond met name uit het beantwoorden van vragen zoals: ‘Kan ik van Phuket naar Bangkok of naar andere provincies reizen?’, ‘Wat zijn de voorwaarden van de Sandbox?’ en ‘Wat zijn de voorwaarden om naar Nederland te reizen?’. Deze vragen heb ik overigens ook gekregen van Nederlanders die nu vertoeven op de eilanden zoals Koh Phangan, Koh Samui en Koh Tao, die deel uitmaken van het nieuwe Samui+ programma. 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: redactie 
Bron: Nederlanderswereldwijd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!