Thailand heeft zijn eigen truffels, zo ontdekken onderzoekers van Chiang Mai

PATTAYA:- Truffels, geprezen als een “onbetaalbare schat van de culinaire wereld”, zijn een basisingrediënt voor chef-koks in de meest luxueuze restaurants. Ze zijn een van de meest voortreffelijke ingrediënten die op culinair gebied worden vereerd en spelen een cruciale rol in sterrenrestaurants.

En interessant genoeg blijkt dat Thailand ook truffels herbergt.
Aanvankelijk was de consumptie van truffels in Italië en Frankrijk vooral een voorrecht van de elite vanwege de schaarste en de exorbitante prijs ervan. Onderzoekers van de Universiteit van Chiang Mai ontdekten een truffel met een vergelijkbaar smaakprofiel als Tuber magnatum uit Alba, Italië, waardoor Thailand mogelijk als toekomstige truffelleverancier wordt gepositioneerd.

In 2014 ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Chiang Mai truffels in het Doi Suthep-Pui National Park. Ze noemden het Tuber thailanddicum,” en het heeft een vergelijkbare smaak als de witte truffels die in Italië voorkomen. 

Het onderzoeksteam bestudeerde al vele jaren paddenstoelen in het nationale park voordat dr. Nakarin Suwanaraj, een van de teamleden, toevallig truffels ontdekte in de buurt van een aardverschuivingsgebied. 

De truffels werden naar het buitenland gestuurd voor DNA-analyse, wat hun identiteit als truffel bevestigde.

Khun Nakarin merkte op dat Thaise truffels niet in de buurt van eiken groeien, zoals westerse truffels, maar in de buurt van een soort berk genaamd Betula alnoides, plaatselijk bekend als ‘tijgerkrachtbomen’. 

Het team heeft truffelmonsters bewaard in een laboratorium en werkt aan het kweken van de soort voor toekomstig commercieel gebruik, wat enige tijd kan duren voordat truffels een onderdeel worden van de lokale ingrediënten van Thailand.

De prijs van zwarte truffels kan oplopen tot € 3250.-  (128.500 baht) per kilo, terwijl de beroemde witte truffels, die alleen te vinden zijn in Alba, Piemonte, Italië, bijna twee keer zo duur zijn. 

Truffels zijn intens smaakvol en hebben een kenmerkend, krachtig aroma. Ze zijn een belangrijk ingrediënt in veel gerechten, vooral in de Franse en Italiaanse keuken. 

Omdat truffels ondergronds verborgen zijn zonder zichtbaar teken boven het oppervlak, zijn er voor het vinden ervan getrainde dieren nodig, zoals varkens en honden.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!