Thailand bereidt zich voor op de vluchtelingenstroom uit Myanmar

~ZICH SCHRAP ZETTEN~
(Klaarmaken om de klap op te vangen)

BANGKOK / YANGON:- Met het oog op de geweldadige acties van de militaire junta in Myanmar tegen demonstranten, bereidt Thailand zich voor op een golf vluchtelingen.  “We willen geen exodus naar ons nationale grondgebied, maar tegelijkertijd moeten we de mensenrechten respecteren”, zo vertelde premier Prayut Chan-o-cha gisteren tijdens een persconferentie.

De lokale autoriteiten zullen daarom in het zuiden gebieden gaan voorbereiden om vluchtelingen op te vangen.  Prayut wilde in eerste instantie geen details geven.  ‘Waar ze heen gaan, hoeveel zullen het zijn: daar praten we later over’, zei hij.  

Zondag schatte gouverneur Sittichai Jindaluang het aantal vluchtelingen in zijn grensprovincie Mae Hong Son op ongeveer 2.200.  In Myanmar had militair geweld een tijdelijke piek bereikt in landelijke protesten, met meer dan 100 doden in het weekend.  De Verenigde Naties noemden zaterdag de “bloedigste dag” sinds de militaire staatsgreep van 1 februari.  

Het toonaangevende Myanmar Now meldde, onder vermelding van familieleden, bewoners en hulporganisaties, dat tijdens het weekend minstens 169 mensen zijn omgekomen, meer dan 114 mensen alleen al op zaterdag.  Onder de slachtoffers waren meer dan een 12 minderjarigen.  

Duizenden mensen hebben maandag geprotesteerd tegen de junta, onder meer in de hoofdstad Yangon, voorheen bekend als Rangoon.  Volgens lokale rapporten vielen troepen demonstranten aan met geweren en granaten.  Meerdere mensen zouden daarbij zijn gedood en anderen gewond.  Het leger had een staatsgreep gepleegd tegen de regeringsleider Aung San Suu Kyi.  De 75-jarige staat sindsdien onder huisarrest.  De demonstranten roepen op tot herstel van hun regering. 

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content te zeerst aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!