Senator roept de regering van Thailand op om alle politieke demonstranten amnestie te verlenen 

BANGKOK:- Senator Wanchai Sornsiri in Bangkok heeft de door Pheu Thai geleide regering gisteren opgeroepen om snel een wet in te voeren die amnestie verleent aan politieke demonstranten van alle pluimage, en zei dat het tijd is om actie te ondernemen.

De senator zei dat de regering actie moet ondernemen en een einde moet maken aan de politieke polarisatie. De oppositiepartij Move Forward Partij (MFP) had begin deze maand al een eigen amnestiewet bij de Tweede Kamer ingediend.

Het door de MFP ingediende wetsvoorstel zou van toepassing zijn op politieke delinquenten die worden vervolgd vanwege hun deelname aan protesten die zijn aangewakkerd door politieke verdeeldheid vanaf 11 februari 2006, toen het eerste protest van de People’s Alliance for Democracy (PAD) tegen de regering van Thaksin werd gehouden tot de dag dat de wet werd ingevoerd. treedt in werking.

Khun Wanchai zei dat de regering nog geen verklaring heeft afgegeven over de MFP-amnestiewet en nog niet kan zeggen of zij een eigen wet zal indienen.

“De Senaat heeft een voorstel voor verzoening gepresenteerd. Het gaat erom hoe u het probleem kunt aanpakken en hoe u het kunt voorkomen. Het voorstel van de Senaat gaat niet in op amnestie, wat de belangrijkste kwestie is voor degenen die zijn overleden, gewond zijn geraakt of met rechtszaken te maken krijgen”, zei hij.

Op de vraag of de regering heeft nagelaten op te treden omdat zij niet de indruk wilde wekken de gevangengenomen voormalige premier Thaksin Shinawatra te helpen, antwoordde Wanchai dat de voorgestelde wet niets met Thaksin te maken had.

Hij benadrukte dat alle partijen voorzichtig moeten zijn bij het aannemen van wetten. De senator uitte het vermoeden dat de regering zich er niet mee wilde bemoeien, omdat zij vreesde dat hun macht zou worden ondermijnd.

Details over dit wetsvoorstel kon khun Wanchai echter niet geven. Een gratie voor misdrijven die vallen onder artikel 112 van de wet inzake majesteitsschennis moet zorgvuldig worden overwogen, voegde hij eraan toe.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!