Samenwerken met Thaise partijen om agrosector te verduurzamen

THAILAND:- De duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (de SDG-goals) gaan in belangrijke mate de agenda bepalen van landbouwraad Gijs Theunissen. Hij is begin van dit jaar gestart met zijn werkzaamheden op de Nederlandse ambassade in de Thaise hoofdstad Bangkok. 

“Komend jaar ga ik met mijn team onderzoeken op welke concrete thema’s Thaise en Nederlandse partijen kunnen samenwerken om de agrofoodsector in dit land robuuster te maken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica en het verminderen van verliezen na het oogsten.”

Het landbouwteam in Thailand is in opbouw. Theunissen was tot voor kort landbouwraad in Myanmar. Dat deed hij vanwege de Covid-pandemie sinds eind 2020 vanuit Nederland. De politieke omwenteling in Myanmar, een militair bewind nam de leiding in handen, leidde tot het besluit in Nederland om de landbouwkundige ondersteuning in het land in te krimpen en de post naar Bangkok te verplaatsen.

Opbouw landbouwteam
Theunissen zet nu een landbouwteam op in Thailand. In dit land was al een agricultural advisor actief (Sarawut Chantachitpreecha), die werd aangestuurd door de landbouwraad in Vietnam. Gezien de enorme uitdagingen en kansen in de Thaise agrofoodsector is er nu voor gekozen om een volwaardig landbouwteam in Bangkok op te zetten. Het team op de Nederlandse ambassade in Hanoi kan zich nu volledig concentreren op ondersteuning van de agrofoodsector in Vietnam.

Opgeleid als dierenarts
Theunissen is opgeleid als dierenarts en werkte na zijn afstuderen in enkele dierenartspraktijken. Daarna werkte hij tien jaar in de farmaceutische industrie en kwam in 2001 bij LNV terecht. Tussendoor heeft hij nog vijf jaar bij VWS gewerkt. Bij de overheid hield hij zich nationaal en internationaal onder meer bezig met diergeneesmiddelen, vermindering van het antibioticagebruik, plantaardige eiwitten en voedselveiligheid.

LEES VERDER>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!