Reua Thai, het meest beste Thaise restaurant van Nederland

NEDERLAND:- Althans dat is althans de mening van NRC Handelsblad, een opinie die regelmatig wordt gedeeld op sociale media. Patron-cuisinier is Pattama Simons, geboren en getogen in Noord-Thailand. Haar achternaam dankt ze aan de liefde voor Dave Simons, die haar een mooie plek bezorgde in Nuth.

Dave vertelt de historie in het modern ingerichte restaurant, onder het genot van een pandan-vlierbloesemcocktail. 

“Pattama, die een tijd in Groot Brittannië werkte, was hier op vakantie toen ik haar ontmoette. Ze kende mijn familie. We ontdekten al snel onze gezamenlijke passie voor lekker eten en ook de liefdesvonk sloeg over. Op 15 december 2015 openden we hier ons restaurant.”

Pattama: “Ik trok in 2002 naar Yorkshire, Groot Brittannië, werkte aanvankelijk als kapster, maar had al snel een voorliefde voor de keuken. Ik miste het koken, dat ik vooral van mijn vader had meegekregen. Hij was zeer bedreven in de Thaise keuken. Tijdens traditionele ceremonies werd hij altijd gevraagd te koken. Nu volg ik in zijn voetstappen, want ik geloof dat eten mensen samenbrengt.”

Dave: “Omdat ik regelmatig met mijn vader naar Azië reisde voor zaken kende ik de Aziatische keukens. Ik geloofde in de mogelijkheden van Nuth, om de hoek hier heeft vele jaren een Michelinsterrestaurant gezeten.” Pattama voelt zich thuis in de hoger gelegen keuken, van waaruit ze uitkijkt op de genietende gasten. In die keuken wordt ze bijgestaan door haar zus Prayoon en zoon Jakkrin. Dave staat af en toe ook in de keuken, als dat nodig is.

De tom kha soep is van Thaise oorsprong, maar zoals deze hier wordt gepresenteerd, is deze echt Thais en vol smaak. Hij is verrijkt met heilbot, sereh, shiitakes, verse koriander en kokosmelk. De Thaise keuken heeft de naam scherp te zijn, maar minder pittig kan ook op verzoek. De ingrediënten komen trouwens grotendeels uit de omgeving: de eigen groenten- en kruidentuin, paddenstoelen uit Valkenburg, vis uit de Noordzee en lam uit Texel. Er is een vis- en een vleescurry, perfect gegaard en vol smaak. 

Traditionele gerechten krijgen hier een nieuwe dimensie, met behoud van hun Thaise authenticiteit. Dat geldt ook voor de mooie saté met pindasaus, die hier echt heel anders is dan in Indonesië. Elk jaar trekken Pattama en Dave een maand door Thailand om nieuwe referentiesmaken op te doen. 

Er zijn zo’n 200 Thaise restaurants in Nederland. Mooi dat de beste daarvan in Limburg ligt!

Olleke Bolleke in Nederland 

Bron: NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!