Record drugsvangst in Laos volgt op uitdijing van methamfetamine

BOKEO:- De grote hoeveelheid methamfetamine die door de politie van Laos in beslag werd genomen, wordt door de Verenigde Naties beschouwt als de grootste geregistreerde drugsvangst in Azië na de methamfetamine-hausse in Zuidoost-Azië – met name in Myanmar, Laos, Thailand en Cambodja.

Ondanks grenssluitingen en andere beperkingen tijdens de pandemie, hebben degenen in de illegale methamfetaminehandel het niet alleen overleefd, maar zijn ze er ook in geslaagd te profiteren tijdens de pandemie.  De Myanmar-regio van de Gouden Driehoek is lange tijd een belangrijke productiebasis voor methamfetamine geweest.

Nu Thailand de patrouilles langs de grens met Myanmar aanscherpt vanwege de toename van Covid-19-gevallen in het buurland, veranderde de georganiseerde misdaad hun activiteiten om Laos te gebruiken als een belangrijke doorvoerroute voor het smokkelen van methamfetamine naar Thailand.  Grootschalige productie van methamfetamine is ook ontstaan ​​in Cambodja, maar de omvang is lang niet in de buurt van de bases in de Shan-staat in Myanmar.

Twee Thaise veiligheidstroepen hebben de recordbrekende drugsvangst vandaag bevestigd, aldus Reuters.  Laos-agenten in de regio van de Gouden Driehoek namen meer dan 55 miljoen methamfetaminetabletten en meer dan 1,5 ton crystal methamfetamine in beslag.

Volgens Reuters.com vermelden de bronnen dat de politie de arrestatie had verricht na het stoppen van een vrachtwagen met bierkratten in het noorden van Bokeo, dat grenst aan zowel Thailand als Myanmar.  De regionale vertegenwoordiger van het VN-bureau voor drugs en misdaad in Zuidoost-Azië, Jeremy Douglas, zei dat het “veruit de grootste vangst in de geschiedenis van Oost- en Zuidoost-Azië” was.

Reuters meldt dat er dit jaar een toename is geweest in het volume van in beslag genomen drugs in Laos, met de arrestatie van woensdag na twee afzonderlijke drugsvangsten in hetzelfde gebied gedurende een periode van een week.  Tijdens de twee vorige vangsten had de politie in totaal 16 miljoen amfetaminetabletten in beslag genomen.

Douglas zei dat de piek te wijten was aan het verschuiven van smokkelroutes in Myanmar na onrust in grensgebieden sinds de staatsgreep van februari.  Hij vertelde Reuters dat het “gerelateerd is aan de ineenstorting van de veiligheid en het bestuur in de Driehoek en Shan Myanmar”, en merkte op dat “overloop de regio treft”.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Manageronline 
Content: Olleke Bolleke in Azië 
Bron: Manageronline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!