Premier van Thailand waarschuwt voor de mogelijkheid van een recessie en zoekt naar nieuwe ideeën

BANGKOK:- De Thaise economie is niet veilig voor het risico van een recessie te midden van een trage bbp-groei, hoge schulden van huishoudens en snel groeiende slechte leningen, zo maakte premier Srettha Thavisin gistermiddag bekend.

Khun Srettha, die op een officiële reis naar Japan is, zei dat hij maandag een spoedvergadering zou voorzitten van ministers die verantwoordelijk zijn voor de economie en aanverwante agentschappen om te brainstormen over ideeën om de economie nieuw leven in te blazen.

De speciale bijeenkomsten zullen in de nabije toekomst wekelijks plaatsvinden, zei hij, waarbij hij de noodzaak benadrukte om met nieuwe ideeën te komen.

Deze stap komt nadat de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling (NESDC) een economische groei van slechts 1,5% op jaarbasis gedurende de eerste drie maanden rapporteerde.

Het staatsplanningsbureau verwacht nu een groei van het bruto binnenlands product (bbp) voor dit jaar tussen 2% en 3%, iets lager dan de eerdere voorspelling van 2,2% tot 3,2%. Vorig jaar bedroeg de groei 1,9%.

De verlaging weerspiegelt hogere niveaus van externe risico’s, met name het toenemende handelsprotectionisme, geopolitieke conflicten en toenemende volatiliteit in de wereldeconomie, aldus de NESDC.

De groei van Thailand bleef in het eerste kwartaal achter bij die van zes andere leden van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean). De Filippijnen en Vietnam voeren het peloton aan, met elk 5,7%, gevolgd door Indonesië (5,1%), Maleisië (4,2%) en Singapore (2,7%), volgens cijfers van NESDC.

“Het bbp groeide met slechts 1,5%. Zonder de dienstensector en de toeristische sector als buffer zouden we nu het risico lopen op een recessie”, aldus  Srettha. “Er zijn ook creditcardschulden, slechte leningen en schulden van huishoudens [die moeten worden aangepakt].”

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

2 gedachten aan “Premier van Thailand waarschuwt voor de mogelijkheid van een recessie en zoekt naar nieuwe ideeën”

  1. Opzoek naar een nieuw idee??

    Zorg dat de Europeanen ook een stempel voor 3 maanden visa vrij krijgen., net als de Russen en Chinezen…
    Niet te lang mee wachten..
    Komen er zeker meer toeristen en Baths binnen 😇😇😇😇

  2. Zeker weten, in mijn kennissen kring zitten veel overwinterraars, die zullen heel blij zijn met 3 maanden zonder visum, nog niet eens voor de kosten maar meer voor alle rompslomp er omheen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!