Premier van Thailand uiterst bezorgd over de enorme overstromingen waarmee provincie Ubon Ratchathani  te kampen heeft

BANGKOK:- Premier Srettha Thavisin uitte zijn bezorgdheid over de dalende waterstanden in de belangrijkste reservoirs en dammen van het land, nu de provincie Ubon Ratchathani te kampen heeft met ernstige overstromingen. De premier werd bij de Koninklijke Irrigatiedienst (RID) geïnformeerd over de situatie, vergezeld door minister van Landbouw khun Thammanat Prompow.

Tijdens de briefing werd de 61-jarige premier geïnformeerd over de regenval, het waterpeil van de belangrijkste dammen en reservoirs van het land, evenals over de overstromingssituatie in Ubon Ratchathani.

Provinciale parlementsleden hebben premier Srettha laten weten dat het een maand kan duren voordat de overstromingen zijn afgenomen. De premier is van plan om binnen tien dagen Ubon Ratchathani, een belangrijk economisch centrum in het lagere noordoosten, te bezoeken.

Ubon Ratchathani werd zwaar getroffen door recente stormen, die als gevolg van hevige regenval wijdverbreide overstromingen veroorzaakten. De premier kreeg te horen dat grote reservoirs en dammen in het hele land momenteel minder water opslaan dan verwacht voor deze fase van het regenseizoen.

Volgens de huidige statistieken bedraagt ​​het watervolume van deze grote dammen en reservoirs in totaal 2.500 miljoen kubieke meter, de helft van het volume in dezelfde periode vorig jaar. Deze reservoirs en dammen hebben echter de capaciteit om nog eens 2.600 miljoen kubieke meter water te absorberen.

Watertekort
Het RID wees er ook op dat de zes belangrijkste reservoirs en dammen – het Pran Buri-reservoir in Prachuap Khiri Khan, het Kra Siaow-reservoir in Suphan Buri, het Tab Salao-reservoir in Uthai Thani, het Pasak Jolasid-reservoir in Lop Buri en het Bhumibol-reservoir in Tak — momenteel minder dan 30% van hun volledige capaciteit hebben. Ondanks voorspellingen van ernstige droogte in veel regio’s hebben de industriële gebieden in de oostelijke provincies volgens het RID geen last van watertekorten.

Tijdens de briefing uitte premier Srettha zijn bijzondere bezorgdheid over de overstromingen in Ubon Ratchathani, een regio die getroffen is door een zware storm die zowel levens als de lokale economie bedreigt.

Het Thais Meteorologisch instituut(TMD) verwacht tot volgende week zware regenval in grote delen van het land. De TMD voorspelt ook dat een lagedrukgebied in het bovenste deel van de noordoostelijke regio morgen meer regen kan veroorzaken dan verwacht, zo meldt de Bangkok Post.

Zeer zware regenval wordt verwacht in de oostelijke provincies zoals Chonburi, Rayong, Chanthaburi en Trat, evenals in de provincies aan de Andamankust, zoals Ranong, Phangnga, Phuket en Krabi.

Een moessonbak die van morgen, 30 september tot 6 oktober naar het lagere deel van de noordelijke regio trekt, zal in het hele land regen veroorzaken. Bewoners wordt geadviseerd zich voor te bereiden op mogelijke plotselinge overstromingen.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!