Premier Prayut laat zich niet zomaar naar de zijkant schuiven en houdt voet bij stuk na zijn schorsing

BANGKOK:- Het  Grondwettelijk Hof in Bangkok kwam tot de uitspraak om generaal Prayut te schorsen als premier totdat de rechtbank uitspraak doet over zijn termijnlimiet. Het bevel tot schorsing volgde op het unanieme besluit van de rechtbank om de petitie van de oppositie te accepteren waarin ze werd gevraagd om uitspraak te doen over de achtjarige ambtstermijn van generaal Prayut. 

De petitie, ondertekend door 171 parlementsleden uit de oppositievleugel, is maandag ingediend bij de rechtbank. De rechtbank heeft generaal Prayut 15 dagen de tijd gegeven om op zijn schorsing te reageren. Zijn schorsing zal naar verwachting ongeveer een maand duren, terwijl de rechtbank zich over de definitieve uitspraak buigt

Premier Prayut Chan-o-cha heeft erop aangedrongen dat hij zal blijven werken als minister van defensie ondanks toenemende oproepen om hem af te treden. Volgens een bron bij het ministerie van Defensie kwam generaal Prayut donderdag niet opdagen voor zijn werk op het ministerie. De bron zei dat hij op afstand een vergadering van de Defensieraad voorzat via videoteleconferentie in wat wordt gezien als een poging om de groeiende druk op hem te verlichten om ook af te treden als minister van Defensie. 

Een legercommandant, generaal Narongphan Jitkaewthae heeft zijn steun na het besluit van het Grondwettelijk Hof om Prayut te schorsen, naar de media geuit.

Hij zei dat generaal Prayut lof verdient voor zijn naleving van het bevel van de rechtbank. “Hij zou geprezen moeten worden voor het volgen van het democratische proces en de rechtsstaat… Wanneer de rechterlijke macht de uitvoerende macht vertelt wat er moet gebeuren, toont de uitvoerende macht haar bereidheid om hieraan te voldoen”, aldus generaal Narongphan. “Hij verdient bewondering omdat hij een heer en een rolmodel is.” 

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!