Premier Prayut beslist dat er in mei nieuwe parlementsverkiezingen in Thailand georganiseerd gaan worden

THAILAND:- In mei worden er in het koninkrijk nieuwe parlementsverkiezingen gehouden. De Thaise premier Prayut Chan-O-Cha zal “in maart” het parlement ontbinden, zo heeft hij gisteren aangekondigd.

Een exacte datum voor de volgende verkiezingen is er nog niet. Waarnemers rekenen op een stembusgang op zondag 7 mei. Volgens de grondwet moeten die verkiezingen 45 tot 60 dagen na de ontbinding van het Lagerhuis plaatsvinden.

In Thaise media werd al enkele weken gespeculeerd over nieuwe verkiezingen. Prayut Chan-O-Cha streeft naar een nieuwe ambtstermijn, nadat hij in 2014 door een staatsgreep aan de macht kwam en vijf jaar later na controversiële verkiezingen gelegitimeerd werd. De 68-jarige voormalige generaal had in januari al een officieus startschot voor de kiescampagne gegeven, met de oprichting van zijn nieuwe partij Ruam Thai Srang Chart (Verenigde Thaise Natiepartij).

Aangenomen wordt dat Pheu Thai, de belangrijkste oppositiepartij, de 36-jarige Paetongtarn Shinawatra naar voren zal schuiven als kandidaat-premier. Zij is de dochter van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger ten val werd gebracht. 

In de peilingen ligt oppositiepartij Pheu Thai momenteel op kop. De kandidaat die door het leger gesteund wordt, zal evenwel in het voordeel zijn. Want naast de 500 verkozen leden van het Lagerhuis, beslissen ook de 250 door het leger aangeduide senatoren over de aanduiding van een nieuwe premier.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photostock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thaise kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!