Politie Thailand neemt bij een reeks invallen 36.000 valse biljetten van 100 dollar en drukpersen in beslag

BANGKOK:- In een transnationaal onderzoek naar valsmunterij, heeft de Thaise politie-cybertaskforce, samen met de Amerikaanse geheime dienst in Bangkok, begin november beslag gelegd op offsetdrukmachines en tienduizenden valse biljetten van 100 dollar.

 Het onderzoek werd gestart nadat de autoriteiten een toename van het aantal vervalsingen van bankbiljetten in Thailand opmerkten.  Een bron tipte de autoriteiten ook dat de meeste valse biljetten in Zuidoost-Azië werden geproduceerd.

Volgens het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst in Bangkok heeft de politie in een reeks van invallen gedurende een paar dagen acht mensen gearresteerd en talloze drukpersen in beslag genomen.

Bij één inval namen agenten 36.000 valse biljetten van 100 miljoen baht in beslag.  Op 11 november arresteerde de politie een “filiaalhouder” voor het drukken van bankbiljetten, hij werd geïdentificeerd als khun Thongmak en nam vier offsetdrukmachines in het hoofddistrict van Phetchaburi in beslag.

De politie viel een andere locatie in Bangkok binnen en arresteerde een man met de naam ‘Boonchuai’, die volgens mij een belangrijke geldschieter van de operatie uit Laos is.  Volgens berichten was hij de persvoorlichter van de fabriek in Nakhon Pathom, net buiten de hoofdstad.

De volgende dag, op 12 november, arresteerden agenten een man die werd geïdentificeerd als ‘Kitchaphat’ en namen 10.000 valse biljetten van 100 dollar in beslag.

De politie nam ook 10.000 valse bankbiljetten in beslag die voor 95% tot 97% identiek waren aan het echte biljet, wat leidde tot bevelschriften voor internationale vervalsing van bankbiljetten.  De maximale straf indien schuldig bevonden is levenslange gevangenisstraf.

Volgens generaal-majoor Naphanwut stuurde de Amerikaanse geheime dienst personeel om te helpen bij het onderzoek, waarbij een verband werd ontdekt tussen drukkerijen in Nakhon Pathom en Pathum Thani die mogelijk door dezelfde bende werden beheerd.

“De inbeslagname is enorm.  Zelfs experts stonden versteld van de gelijkenis”, verklaarde hij.

De politie heeft enkele aanbevelingen gedaan voor het opsporen van valse biljetten van 100 dollar.

Zo wordt er katoen gebruikt, in plaats van papier, als de primaire grondstof voor de biljetten van $ 100.  Door het verschil in stof kan de echte nog wel gebruikt worden als hij gewassen is.

Wanneer het bankbiljet tegen het licht wordt gehouden, is het watermerk met het portret van Benjamin Franklin in de lege ruimte aan de rechterkant goed zichtbaar en de ingebedde draad loopt verticaal langs de linkerkant de letters USA en het cijfer 100.

Als laatste verandert de kleur van het cijfer 100 in de rechterbenedenhoek van de voorkant van het bankbiljet van groen in zwart wanneer het wordt gekanteld.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Khaosod.com 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Khaosod.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!