Politie Phuket brengt een enorme Thaise visumzwendel aan het licht

PHUKET:-De Thaise politie ontmantelde een uitgebreid netwerk dat buitenlanders, voornamelijk Russen, illegaal in staat stelde om via misleidende bedrijfsopstellingen langdurig in het koninkrijk te verblijven.

Dit uitgebreide plan, uitgedokterd door een 45-jarige Russische vrouw en haar Thaise handlanger, heeft de idyllische provincie Phuket compleet op zijn kop gezet.

De politie onthulde dat het Russische meesterbrein in 2012 in Thailand aankwam en samen met een Thaise vrouw de registratie van meer dan 270 lege bedrijven faciliteerde. Deze bedrijven vormden het front om de Thaise wetten te omzeilen die het eigendom van buitenlandse bedrijven beperken tot 49%, een regel die bedoeld was om de lokale concurrentie veilig te stellen.

Khun Puttidej Bunkrapue, commandant bij de afdeling bestrijding van economische criminaliteiten,legde uit dat buitenlanders een bedrijf kunnen runnen in Thailand, maar dat dit een joint venture moet zijn met een Thaise partner. Via deze illegale dienst werden buitenlanders vermeld als aandeelhouders of in dienst van deze lege entiteiten, waardoor ze werkvergunningen en een langdurig ingezetenschap kregen.

De arrestatie heeft geleid tot aanklachten tegen 98 buitenlanders, waaronder 68 Russen, wegens het runnen van bedrijven zonder de juiste vergunningen. De straf voor dergelijke overtredingen kan oplopen tot drie jaar gevangenisstraf en een boete van 1 miljoen baht. Bovendien worden 37 Thaise staatsburgers geconfronteerd met aanklachten in verband met hun betrokkenheid bij het netwerk.

De autoriteiten vermoeden dat de valsheid in geschrifte al sinds 2016 loopt, maar constateerden een grote toename van het aantal Russen die na de Russische invasie in Oekraïne in 2022 naar Thailand kwamen.

Phuket, bekend om zijn prachtige stranden en bruisende nachtleven, heeft een duidelijke toestroom van Russische toeristen en expats gezien. Van 2019 tot begin 2024 bezochten ruim 90.000 Russen de provincie, zo meldde Thai PBS World.

Het aantal onder Russische namen geregistreerde bedrijven is tussen 2023 en begin 2024 omhooggeschoten naar ruim 1.600, een dramatische stijging vergeleken met het jaargemiddelde van 30 bedrijven tussen 2016 en 2022.

Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: ไทยพีบีเอสเวิลด์

Eén gedachte over “Politie Phuket brengt een enorme Thaise visumzwendel aan het licht”

  1. Quote: “Van 2019 tot begin 2024 bezochten ruim 90.000 Russen de provincie, ”

    Dat lijkt mij een onwaarschijnlijk laag aantal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!