PDRC-leiders gevangen gezet voor terrorisme, opstand over straatbijeenkomsten, een aantal van hen zijn huidige kabinetsleden

~FIAT JUSTITIA ET PEREAT MUNDUS~
(Het recht moet zegevieren ook al vergaat de wereld)

BANGKOK:- Het Strafhof veroordeelde gisteren de  voormalig protestleider Suthep Thaugsuban en 25 anderen tot gevangenisstraf vanwege hun rol in straatbijeenkomsten om de gekozen regering onder leiding van Yingluck Shinawatra te verdrijven.

De rechtbank heeft voormalig leider van het People’s Democratic Reform Committee (PDRC) Suthep voor vijf jaar achter de tralies gevangen gezet.

Vijfentwintig andere leden van de beweging werden ook schuldig bevonden in een uitspraak die de rechtbank zes uur duurde om te lezen.

Andere belangrijke PDRC-leiders kregen de volgende gevangenisstraffen:

  • Buddhipongse Punnakanta – zeven jaar
  • Nataphol Teepsuwan – zeven jaar en vier maanden
  • Thaworn Senneam – vijf jaar
  • Issara Somchai – acht jaar en vier maanden
  • Suwit Thongprasert, voorheen Boeddha Isra – vier jaar en acht maanden
  • Chumpol Julsai – 11 jaar
  • Suriyasai Katasila – twee jaar.

 “Vandaag zijn verschillende belangrijke PDRC-leden veroordeeld tot een gevangenisstraf van meerdere jaren. Onze principes blijven echter ongewijzigd ten aanzien van het dienen van de religie en de monarchie”, zo postte Khun Suthep op Facebook na de uitspraak.

Khun  Buddhipongse is momenteel de minister van digitale economie en samenleving, khun Nataphol is de minister van onderwijs en de khun Thaworn is de plaatsvervangend minister van Transport.

De Vice-premier van Thailand, Khun Wisanu Krea-ngam verklaarde direct na de bekendmaking dat de drie als gevolg van de uitspraak onmiddellijk werden gediskwalificeerd voor hun kabinetsposten.

Khun Chumpol en Khun Issara zijn parlementsleden van de Democratische Partij.

De rechtbank verbood de heren Chumpol, Issara, Nattaphol, Suwit, Samdin Lertbut, Samran Rodpetch en Taya Teepsuwan ook vijf jaar lang politiek asperaties te ontplooien  Khun Taya, de vrouw van de minister van Onderwijs, kreeg een voorwaardelijke straf van een jaar en acht maanden.

Twaalf beklaagden kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen omdat ze geen belangrijke rol speelden in de PDRC en weer twaalf anderen, waaronder Palang Pracharath Party MP Paiboon Nittitawan en voormalig Democraat MP Satit Wongnongtoey, werden niet schuldig bevonden.

De beklaagden pleitten niet schuldig tijdens hun voorgeleiding bij het Strafhof in 2018.

Het Strafhof wees een verzoek om borgtocht af voor de khun Suthep, Khun  Chumpol, Khun Buddhipongse, khun Thaworn, khun Nataphol, Khun Issara, Khun Samdin en khun Suwit.  De acht werden vastgehouden in de Bangkok Remand Prison in afwachting van een ander borgtochtverzoek dat door het Hof van Beroep in overweging zou worden genomen.

Het Strafhof heeft na de uitspraak wel borgtocht verleend aan zes verdachten, waaronder Khun  Suriyasai.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content te zeerst aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Bangkok Post 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!