Parlementslid in kabinet van Thailand krijgt twee jaar cel wegens majesteitsschennis

PATHUM THANI:- Chonthicha Jangrew, een lid van de Thaise oppositie en mensenrechtenactiviste, is maandag door een rechtbank in de provincie Pathum Thani veroordeeld tot twee jaar cel wegens majesteitsschennis.

De 31-jarige Chonthicha hield in 2021, ten tijde van een pro-democratische protestbeweging die over heel het land verspreid was, een toespraak. Tijdens de toespraak zou ze majesteitsschennis gepleegd hebben, volgens de rechters.

Chonthicha is lid van de progressieve partij Move Forward, die streeft naar een herziening van de positie van de monarchie en een versoepeling vraagt van de strenge Thaise majesteitsschenniswet.

In eerste instantie kreeg Chonthicha drie jaar, maar de rechters verkortten haar gevangenisstraf naar twee jaar, omdat ze goed meewerkte tijdens de procedure, zo laat haar advocaat weten. Toch gaat ze in beroep tegen de straf.

Ze is op borgtocht vrijgelaten in afwachting van de behandeling van haar beroep en kan daarom haar ambtstermijn in de Kamer voortzetten, vervolgde de advocaat.

Verschillende leiders van de protesten werden vorig jaar verkozen tot parlementslid onder de vlag van de pro-democratische Move Forward partij, die de meeste zetels won.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: ไทยรัฐ

Eén gedachte over “Parlementslid in kabinet van Thailand krijgt twee jaar cel wegens majesteitsschennis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!