Onder verwijzing naar toenemende criminaliteit wil Amsterdam cannabis verbieden op de rosse buurt.  

BANGKOK:- Terwijl Thailand een gedogend cannabis-land voor iedereen is geworden, waarschuwen sommigen dat legalisatie leidt tot een destructieve weg naar misdaad en degeneratie.  Degenen die de wetgeving verdedigen, hebben gewezen op plaatsen waar cannabis al jaren legaal is zonder Sodom & Gomorra te worden, zoals Amsterdam en sommige andere steden ter wereld.

Maar nu hebben de autoriteiten in Amsterdam plannen aangekondigd om het roken van cannabis op straat in de rosse buurt van de stad vanaf half mei te verbieden.  Deze stap maakt deel uit van een breder optreden tegen asociaal gedrag en misdaad.

De rosse buurt is een populaire toeristische bestemming en staat bekend om zijn legale bordelen en niet bepaald een pijler van deugdzaamheid.  Maar het gebied heeft ook een toename gezien van stedelijke criminaliteit en wat ambtenaren beschreven als asociaal gedrag, waardoor de politie het omschreef als een “vierkante kilometer ellende”.

In Nederland mogen coffeeshops wiet verkopen, mits ze zich aan strikte voorwaarden houden.  Het bezit, de verkoop of de productie van meer dan vijf gram wiet is echter illegaal.

Hoewel het een belangrijke toeristische strategie voor Thailand is geworden, hebben de Nederlandse autoriteiten een verklaring afgegeven waarin de stap wordt uitgelegd om het roken van cannabis in het openbaar in Amsterdam te verbieden, omdat het de stad schaadt.

De verklaring waarschuwt dat straten onveilig worden, vooral ’s nachts.  Dus ze beperken het gebruik van cannabis en verbieden het op de weg.  Als deze beperkingen niet het gewenste effect hebben, waarschuwen de autoriteiten dat ze ze kunnen uitbreiden naar coffeeshopterrassen.

In vergelijking met Amsterdam heeft Thailand nu een veel relaxtere houding ten opzichte van cannabis.  Hoewel de drug in juni werd gelegaliseerd, werden er bijna geen regels uitgevaardigd en werden pogingen om onbeperkt gebruik te regeren op politiek gekibbel gestuit.

De Bhumjaithai-partij van vice-premier, Khun Anutin Charnvirakul drong aan op de decriminalisering van cannabis en in eerste instantie leek het een grote politieke overwinning.  Maar aangezien winkels en verkopers op elke straathoek verschijnen en het gebruik in het openbaar wijdverbreid is, is er een aanzienlijke terugslag van het Thaise publiek.

De anti cannabis-aanhang heeft opgeroepen tot recriminalisering van cannabis en hebben elke halve maatregel van regulering verworpen.  Ze profiteren waarschijnlijk van het verzet tegen cannabis en de partijen die legalisatie steunden als gemakkelijke politieke punten voor hen.

De stap van Amsterdam om cannabis aan banden te leggen vanwege de toenemende criminaliteit zal de steun van deze politieke partijen in hun verzet tegen legale wiet alleen maar versterken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: CNN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!