Na de tragedie van afgelopen zondag wordt de roep om kinderveilige auto’s in Thailand luider

THAILAND:- Ouders worden dringend verzocht hun auto’s uit te rusten met kinderzitjes en veiligheidsgordels om herhaling te voorkomen van het ongeval van zondag waarbij een zesjarige jongen uit een pick-up werd gegooid en doodviel op een verhoogde weg in Samut Prakan.  Toen het voertuig van zijn vader de vangrail raakte, vloog de jongen uit het open raam en viel 30 meter naar beneden. 

Dr. Adisak Plitponkarnpim, directeur van het Nationaal instituut voor ontwikkeling van kinderen en gezinnen aan de Mahidol Universiteit dringt er bij ouders op aan autostoeltjes voor hun kinderen te kopen.

De. Adisak zei dat ondanks de wet die vereist dat kinderen onder de zes jaar of minder dan 53 centimeter lang veiligheidsgordels dragen of een veiligheidszitje gebruiken, de meeste ouders dit over het hoofd zien.  Als een voertuig met een snelheid van 80 tot 100 kilometer per uur plotseling moet remmen, worden voorwerpen en mensen erin met dezelfde snelheid naar voren geslingerd, zei hij.  

Gewone veiligheidsgordels zijn echter niet geschikt voor kleine kinderen, en auto’s die niet zijn uitgerust met kinderzitjes mogen niet worden geëtiketteerd of geadverteerd als “gezinsvoertuigen”, aldus Dr.  Adisak.

Autofabrikanten moeten verantwoordelijk worden gehouden als ze hun klanten niet informeren dat hun voertuigen niet over de aanbevolen veiligheidsvoorzieningen beschikken en ze toch als ‘gezinsauto’s’ bestempelen.  Dit kan neerkomen op misleidende reclame.  dr  Adisak drong er ook bij consumentenbeschermingsinstanties op aan claims over gezinsauto’s te herzien om te bepalen of ze waar zijn.

In bestelwagens moeten kinderzitjes op de voorste passagiersstoel worden vastgegespt, waarbij de airbag eerst moet worden uitgeschakeld om te voorkomen dat ze bij een botsing letsel veroorzaken omdat ze niet goed worden opgeblazen vanwege de gewijzigde lay-out.  ​“De Wet kinderzitjes is ontworpen voor ieders veiligheid.  De stoelen mogen echter geen financiële last zijn voor autobezitters.  De regering zou de importbelasting op kinderzitjes moeten verlagen om ze betaalbaar te maken voor alle gezinnen,” zo vertelde Dr.  Adisak.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thaise nieuwsbulletins 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!