Man in Thailand gearresteerd terwijl hij een anti-majesteitsschennis boodschap op de tempelmuur van de Wat Phra Si Rattana Satsadaram kalkte 

BANGKOK:- De politie arresteerde gisteren tegen het vallen van de avond een 24-jarige man toen hij graffiti op de muur van Wat Phra Si Rattana Satsadaram, de Tempel van de Smaragdgroene Boeddha, in de wijk Phra Nakhon in Bangkok aanbracht als protest tegen de wet op majesteitsschennis.

De verdachte, Khun Suttawee Soikham, gebruikte zwarte verf om het nummer 112 te schilderen en door te strepen op de muur van de tempel die algemeen bekend staat als Wat Phra Kaew, die zich in hetzelfde complex bevindt als het Grand Palace nabij het Sanam Luang terrein.

Artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht, beter bekend als de wet op de majesteitsschennis, stelt dat “wie de koning, de koningin, de troonopvolger of de regent belastert, beledigt of bedreigt, wordt gestraft met gevangenisstraf van drie tot vijftien jaar”.

Een video die op Suttawee’s Facebook-pagina is geplaatst, laat zien dat hij geen poging doet om aan arrestatie te ontsnappen terwijl twee politieagenten ter plaatse rennen, hem tegen de grond slaan en hem handboeien omdoen.  Agenten pakte snel een wit laken om de graffiti aan het zicht te onttrekken.

 De politie zei dat uit het eerste onderzoek bleek dat Suttawee een freelance artiest is en lid van de pro-democratische groep “Free People”.  Ze zeiden dat hij verschillende berichten had geplaatst waarin hij protesteerde tegen de wet tegen majesteitsschennis op zijn Facebook-pagina, die bijna 2.000 volgers heeft.

Kort na de arrestatie verscheen Kunthika Nutcharut, de advocaat van bekende Thaise activisten op het politiebureau van het Koninklijk Paleis om het wel en wee van Suttawee te controleren.  Suttawee werd echter voor verhoor overgebracht naar Metropolitan Police Division 6.

Volgens Thai Lawyers for Human Rights zijn sinds de laatste golf van door jongeren geleide pro-democratische protesten in 2020 ten minste 1.888 mensen vervolgd voor politieke activiteiten.

Gisteravond om ongeveer 21.30 uur waren ambtenaren klaar met het overschilderen van de anti-sectie 112-boodschap op de muur van Wat Phra Kaew, een van de beroemdste toeristische attracties van Bangkok.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!