Laten we hopen dat de nieuwe minister van Justitie in Thailand, de Red Bull erfgenaam géén vleugels geeft

THAILAND:-Deze week precies elf jaar geleden werd Thailand geschokt door de hit-and-run-zaak waarbij Vorayuth Yoovidhya alias  ‘Boss’ betrokken was, de telg van de beroemde familie achter het Red Bull-imperium. De Yoovidhya’s staan ​​bekend als één van de rijkste families in Thailand, en danken hun fortuin aan de suikerhoudende energiedrank Krating Daeng, oftewel Red Bull. 

Khun Vorayuth crashte met zijn Ferrari in de vroege uren van 3 september 2012,in de wijk Thong Lor in Bangkok, frontaal tegen de motorfiets van een hoge polite functionaris, Khun Wichian Klanprasert.

In plaats van te stoppen om het slachtoffer te helpen, reed de khun Vorayuth, toen begin twintig, met hoge snelheid weg en sleepte het lichaam van het slachtoffer ongeveer 200 meter mee, zonder de autoriteiten hiervan op de hoogte te stellen. 

Na een langdurig onderzoek kreeg de erfgenaam van Red Bull drie aanklachten opgelegd, maar de lange arm van de wet heeft hem niet voor de rechter kunnen brengen. Nadat hij herhaaldelijk het bevel had gegeven om voor de rechtbank te verschijnen, vluchtte hij uiteindelijk in 2017 het land uit.

Ondertussen zijn er één tal aanklachten tegen verjaard. De laatste aanklacht tegen hem, van roekeloos rijden met de dood tot gevolg, loopt in 2027 af. Sinds 2012 haalt de beruchte hit-and-run-zaak zo nu en dan de krantenkoppen. 

Maar deze week, precies 11 jaar na de crash, duikt de zaak opnieuw op nadat politiegeneraal Permpoon Chidchob tot nieuwe minister van Onderwijs was benoemd.

Het is algemeen bekend dat khun Permpoon een rol heeft gespeeld bij de pogingen om de bevoorrechte voortvluchtige de hand boven het hoofd te houden. Hij steunde officieel een besluit van Nate Naksuk – destijds een hoge functionaris bij het Bureau van de Procureur-Generaal (OAG) – om alle aanklachten tegen de heer Vorayuth in te trekken. 

De benoeming van khun Permpoon zal het imago van de nieuwe regering onder Srettha Thavisin kunnen bezoedelen. Na het verbreken van de coalitiebelofte met de Move Forward Partij om de handen ineen te slaan met aan de junta gelinkte politieke partijen – namelijk de Palang Pracharath- en United Thai Nation-partijen – is het laatste wat kiezers willen zien de naam van functionarissen die betrokken zijn bij deze beruchte zaak.

Er moet worden vermeld dat de nieuwe minister van Onderwijs samen met een tiental politieagenten werd onderzocht door een commissie onder leiding van Vicha Mahakun, die keek naar het systematische misbruik van het staatsgezag ten gunste van de Yoovidhya-telg, waardoor hij vrijuit ging.

De Koninklijke politie oordeelde Khun Permpoon echter “niet schuldig” aan de beschuldigingen. De nieuwe regering kan niet werkeloos toekijken en de hit-and-run-zaak van de heer Vorayuth eenvoudigweg laten aflopen. Gehoopt wordt dat de nieuwe minister van Justitie, kolonel Thawee Sodsong, meer aandacht zal besteden aan deze gerechtelijke dwaling. 

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: springsnews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!