In Nederland “Run op het gele boekje” na het groene licht

~GOEDE PAPIEREN HEBBEN~
(Een goede kans maken)

HAARLEM:- Nederland is massaal het gele vaccinatieboekje aan het bestellen om er na de coronaprik een felbegeerd stempel in te krijgen. „Het systeem slaat hier op tilt”, zegt Ron Huveneers van uitgever SDU.

We zijn helemaal niet ingericht op dit soort pieken in één keer. Dit komt eigenlijk nooit voor. De site ligt er soms uit door overbelasting.”

De GGD-koepelorganisatie heeft bekend gemaakt dat als je erom vraagt vanaf maandag bij álle priklocaties de coronavaccinatie in het gele boekje wordt genoteerd. Tot nu toe was niet elke GGD daartoe bereid. Ook wie al is geprikt, kan op vertoon van zijn vaccinatieregistratie alsnog een stempel in het gele boekje krijgen. De GGD maakt nog bekend of dat mogelijk alleen op vaste tijden en op een centrale plek gaat gebeuren.

Bij SDU in Den Haag, uitgever van het gele boekje, staat de telefoon roodgloeiend. Begin deze week was er al een bestelpiek toen het documentje ter sprake kwam op tv bij ’Beau’. Nu is het een gekkenhuis. Wie het inentingsboekje nog niet bezit, probeert het snel te bestellen in de webshop voor 8,70 euro inclusief btw. „ Het is ook niet zo dat je hele vakantiegeld eraan op gaat”, zegt Huveneers. „Mensen bellen ook en hebben enorm veel vragen: ’Kan ik er mee naar Frankrijk of Duitsland’? Noem maar op. Klantenservice kan het even niet aan.”

BESTSELLER
Volgens de uitgever ’is er nog voldoende voorraad’ omdat er tijdens corona ’heel veel minder is gereisd’. „Als nu honderdduizend mensen in een keer gaan bestellen, hebben we wel een probleem.” Vóór corona verkocht SDU ongeveer 300.000 gele boekjes op jaarbasis. „Voorheen ging het in bulken naar de GGD, nu krijgen we bestellingen van particulieren voor één of twee boekjes. Dat is nieuw voor ons. Het gele boekje als bestseller.”

Aan de belofte ’voor 12 uur besteld, morgen in huis’ kan even niet worden voldaan. Door de enorme drukte duurt de levering langer dan normaal. Huveneers: „We krijgen ook telefoontjes van zeevarenden. ’Geef mij in godsnaam zo’n geel boekje, want daar kan mijn bemanning overal mee terecht en niet met zo’n kaart waarop in het Nederlands staat dat je een vaccinatie hebt gehad’.”

Volgens het ministerie van VWS zijn er ’momenteel geen internationale afspraken over het gele boekje als Covid-19-vaccinatiebewijs’. Ook het kaartje of papier dat iedereen die is geprikt als bevestiging mee krijgt, ’is geen officieel bewijs’, maar bedoeld voor je eigen administratie.

BUITEN EUROPA
Intussen wordt gewerkt aan het ’Digitaal Groen Certificaat’ (DGC). Nu is voor reizen vaak een negatieve test vereist. Een woordvoerder laat weten dat bij de uitwerking van de coronapas wordt gekeken naar een combinatie met het gele boekje. „Zodat Nederlandse reizigers ook in landen buiten Europa waar het DGC niet wordt geaccepteerd kunnen reizen, dan wel voordelen hebben als ze gevaccineerd zijn.”

Wat is het gele boekje dan wel? Het is het internationale inentingsbewijs van het ministerie van VWS waarin vaccinaties voor bijvoorbeeld gele koorts, dtp en hepatitis A en B in diverse talen staan geregistreerd. Het bestaat sinds 1983, is erkend door de WHO en staat ook bekend als ’carte jaune’, ’yellow card’ of ’gelbe Impfpass’. Het wordt veel gebruikt door reisfanaten.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Telegraaf gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: ANP
Content: Redactie TMG
Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!