In de “Hellfire Pass” zijn gisteren de slachtoffers van de dodenspoorlijn in Kanchanaburi (Centraal Thailand) met een speciale ceremonie herdacht

KANCHANABURI:- Gisteren werd in het centraal gelegen Kanchanaburi “Anzac Day” gehouden, dit ter ere van soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder slavenachtige omstandigheden zijn omgekomen bij het bouwen van de Dodenspoorlijn.

De ceremonie werd voorgezeten door de Australische ambassadeur Angela Macdonald, haar Nieuw-Zeelandse tegenhanger Jonathan Kings, samen met plv.  hoofd van de Australische Joint Operations, admiraal Justin Jones. Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van de Thaise strijdkrachten, andere ambassades en afstammelingen van de krijgsgevangenen die omkwamen op de Dodenspoorlijn.

De ceremonie werd gehouden in het Hellfire Pass Memorial Museum.

De eerste Anzac Day werd in 1915 gehouden ter ere van leden van het Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorps (Anzac), die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Gallipoli-campagne vochten, wat aan beide kanten tot zware verliezen leidde.

Nu wordt Anzac Day elk jaar op 25 april gevierd en uitgebreid ter ere van alle Australiërs en Nieuw-Zeelanders “die dienden en stierven in alle oorlogen, conflicten en vredeshandhavingsoperaties”. Het erkent ook de bijdrage van veteranen en degenen die momenteel dienen.

In zijn toespraak zei Jones dat het een eer was om deel te nemen aan de ANZAC Day-herdenking op de Hellfire Pass, die deel uitmaakte van de Death Railway, waar ongeveer 12.800 krijgsgevangenen en 90.000 Aziatische arbeiders werden gedood.

Macdonald zei dat het ritueel bedoeld was om de Australische troepen te herdenken en te eren die hun leven hebben opgeofferd om het land te dienen en te beschermen, terwijl Kings de Nieuw-Zeelandse troepen herdacht die stierven terwijl ze vochten voor de vrede. Hij rondde zijn toespraak af met de uitspraak “ka maumahara tonu tātou ki a rātou” in het Maori, wat betekent “we zullen ze herinneren”.

Olleke Bolleke in Centraal Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!