In 19 provincies in Thailand is de apenpokken ziekte vastgesteld, de gay-community wordt aangespoord om veilige seks te beoefenen

BANGKOK:- De homogemeenschap in Thailand heeft het advies gekregen om veilige seks te beoefenen nadat werd vastgesteld dat ongeveer 217 mensen de afgelopen maanden de virusziekte hadden opgelopen die algemeen bekend staat als “apenpokken”. De gezondheidsdienst, het DCD, liet vandaag weten  dat er in 19 provincies besmettingen zijn geconstateerd, en dat was alleen bij mannen.

Khun Sopon Iamsirithaworn, zijnde de adjunct directeur van DCD, zei dat het aantal besmettingen zorgwekkend is toegenomen en dat bijna alle patiënten risicovolle seks hebben gehad of met vreemden het bed hebben gedeeld.

Van de 217 mannen die “mpox”, voorheen bekend als “apenpokken”, opliepen, zijn er 30 buitenlanders en de rest Thai. De besmette personen zijn tussen de 20 en 60 jaar oud.

De DCD heeft de volgende provincies op verschillende alarmniveaus geplaatst op basis van het aantal gevallen, namelijk:
• Red Alert: Bangkok (136 gevallen), Nonthaburi (14), Chonburi (9)
• Oranje alarm: Samut Prakan (9), Phuket (8), Pathum Thani (7)
• Geel alarm: Rayong (3), Samut Sakhon, Lopburi, Mahasarakham, Khon Kaen en Phayao (2), Nakhon Ratchasima, Kalasin, Chachoengsao, Suphanburi, Nakhon Nayok, Chiang Rai en Ayutthaya (1).

Khun Sopon zei dat het zorgwekkend was dat het virus zeer wijdverbreid lijkt te zijn onder degenen die met hiv leven. Hij zei dat als mensen zich niet overgeven aan risicovolle geslachtsgemeenschap, de kans dat ze mpox oplopen vrijwel nihil is.

“De afgelopen twee tot drie maanden heeft geen enkele vrouw het virus opgelopen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bijna 100% van de mannen die het virus hebben opgelopen, risicovol seksueel gedrag vertoonde”, aldus Sopon.

Hij zei dat tussen juli 2012 en april 2023 slechts ongeveer 20 gevallen van mpox in het land werden ontdekt. Alleen al in mei dit jaar waren er zo’n 20 gevallen, en het aantal steeg tot ongeveer 50 in juni en 100 in juli.

“We verwachten dat het aantal gevallen in augustus ook boven de 100 zal liggen, vooral onder risicogroepen”, voegde Sopon eraan toe.

Op 11 augustus j.l. was een Thaise man met hiv de eerste persoon die stierf aan mpox in Thailand.

Sopon zei dat de dood blijkbaar werd veroorzaakt door een combinatie van zowel mpox- als hiv-virussen. Hij legde uit dat de patiënt niet wist dat hij hiv had. Hij testte pas positief op hiv toen bleek dat hij besmet was met mpox. Hij had ook syfilis en zijn CD4-telling was erg laag, waardoor hij aan veel complicaties werd blootgesteld.

Sopon zei dat HIV-positieve mensen die antiretrovirale middelen gebruiken, vergelijkbare symptomen zullen hebben als niet-HIV-dragers wanneer ze besmet zijn met het mpox-virus.

Hij zei echter dat de snelheid van de verspreiding zorgwekkend was, vooral onder degenen die graag seks hebben met vreemden. Hij zei dat Bangkok het hoogste besmettingspercentage heeft omdat bekend is dat inwoners risicovolle seksuele praktijken hebben. Hij zei dat mensen voorzichtig moeten zijn, vooral tijdens deze mpox plaag.

Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!