HIV is in Thailand stijgende, jongeren worden gestimuleerd om meer aan ‘veilige seks’ te doen

BANGKOK:- Het ministerie van Volksgezondheid een waarschuwing afgegeven over de risico’s die verbonden zijn aan ‘veilige seks’-praktijken onder Thaise tieners, nadat nieuwe cijfers een stijging van het aantal HIV-positieve jongeren lieten zien. 

Volgens dr. Achara Nithiaphinyasakul, de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, is het ministerie van plan het bewustzijn onder jongeren over veilige seksuele relaties te vergroten. 

Dr. Ekachai Piensriwatchara, adjunct-directeur-generaal van het departement, voegde eraan toe dat genderrespect en consciëntieusheid ook belangrijk zijn om seksuele activiteit zonder wederzijds goedvinden te voorkomen, terwijl uiterst efficiënte anticonceptiemethoden, vooral in combinatie met een condoom, ongewenste zwangerschappen kunnen voorkomen.

De waarschuwing kwam nadat het departement van Ziektebestrijding, het DDC, onlangs informatie had vrijgegeven over de hiv-situatie in Thailand, waarin stond dat er in 2022 9.230 nieuwe hiv-positieve gevallen waren ontdekt.

Daarvan waren de meesten tussen de 15 en 24 jaar oud, en slechts 22,4% kreeg een ziekenhuisbehandeling. Voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) werden dat jaar 14.534 gevallen van syfilis en gonorroe vastgesteld. 

Uit het onderzoek bleek ook dat slechts 80% van de koppels condooms gebruikte tijdens de geslachtsgemeenschap. Omdat het gebruik van condooms zowel ongewenste zwangerschappen als SOA’s voorkomt, moedigt de overheid mensen aan om deze gratis op te halen bij elke gezondheidszorginstelling. 

Bovendien kunnen ze, als onderdeel van de nationale gezondheidsdienst, gratis HIV-tests krijgen met behulp van de PaoTang mobiele applicatie, aldus de DDC.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!