Het was een grote stap om van het koninkrijk Siam naar het moderne Thailand te komen

PATTAYA:- De hernoeming van Siam naar Thailand is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het land en weerspiegelt een aanzienlijke verandering in zijn identiteit en politiek. Dit proces vond niet van de ene op de andere dag plaats, maar was eerder het resultaat van vele jaren van ontwikkelingen en veranderingen.

Siam was eeuwenlang de officiële naam van het land.
De term ‘Siam’ zou afgeleid zijn van het Pali-woord ‘Suvarnabhumi’ of het Sanskrietwoord ‘Shyam’, wat ‘donker’ of ‘bruin’ betekent en zou kunnen duiden op de huidskleur van de mensen.

Het koninkrijk Ayutthaya, dat bestond van 1351 tot 1767, was een van de machtigste entiteiten in Siam. Tegen het einde van de 13e eeuw vermelden Chinese bronnen Siem, een Thaise stam uit de Chao Phraya-vallei.

In de 19e en het begin van de 20e eeuw kreeg Siam te maken met druk van de Europese koloniale machten. Het land wist zijn onafhankelijkheid te behouden door slim te onderhandelen over verdragen met de Britten en Fransen.

Deze ‘ongelijke verdragen’ resulteerden echter in een beperking van de Siamese soevereiniteit.

De revolutie van 1932
Een cruciaal keerpunt in de geschiedenis van Siam was de revolutie van 1932, waarin een groep intellectuelen en militairen, bekend als de ‘Promotors’, een constitutionele monarchie vestigde. Deze verandering legde de basis voor verreikende sociale, politieke en economische hervormingen.

In 1939 werd Siam onder de regering van premier Phibun Songkhram officieel omgedoopt tot “Thailand”.

Deze nieuwe naam maakte deel uit van een bredere nationalistische beweging gericht op het versterken van de Thaise identiteit en het moderniseren van het land. ‘Thailand’ betekent ‘Land van de Vrije’, wat bedoeld was om de onafhankelijke geest van het land te weerspiegelen.

Phibun Songkhram voerde een aantal culturele hervormingen door om de Thaise identiteit te promoten. Dit omvatte onder meer het promoten van de Thaise taal en cultuur, de introductie van een nieuw onderwijssysteem en het moderniseren van de Thaise economie.

Het hernoemen van Siam naar Thailand was niet zonder controverse. Sommige critici beweren dat deze maatregel bedoeld was om de macht van de regering te consolideren en dissidente stemmen het zwijgen op te leggen.

Anderen zien dit als een belangrijke stap in de richting van modernisering en versterking van het Thaise nationale bewustzijn.

Tegenwoordig is Thailand een trots en onafhankelijk land met een rijke geschiedenis en cultuur 🙏

De hernoeming van Siam naar Thailand blijft een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het land en weerspiegelt de vastberadenheid van het Thaise volk om hun identiteit te behouden en zich aan te passen aan de uitdagingen van de moderne wereld.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!