Het straatoffensief in Lopburi tegen de duizenden apen is begonnen

LOPBURI:- In de provinciehoofdstad Lopburi in de centrale regio van Thailand zijn de autoriteiten gisteren begonnen met het verplaatsen van de eerste groep makaken.

De apen hadden eerder het stadscentrum bezet, waardoor voetgangers in gevaar kwamen en bedrijven door de overlast de deuren moesten sluiten . Bij een eerste operatie werden 25 dieren naar een speciaal ontworpen opvangcentrum in Tambon Po Kao Ton gebracht.

Het opvangcentrum is uitgerust met drie grote verblijven, waarbij de makaken naar de binnenste ruimte worden verplaatst. Daar krijgen ze natuurlijk voedsel, zoals bladeren, om ze geleidelijk af te leiden van het menselijke voedsel dat ze eerder van toeristen en bewoners hadden gekregen of gestolen. Deze maatregel maakt deel uit van een alomvattend plan van het Ministerie van Nationale Parken, Wilde Dieren en Plantenbescherming (DNP) om de stad te verlossen van de ongeveer 2.200 makaken die daar leven.

Minstens 50 functionarissen van het lokale bestuur en de DNP namen deel aan de herplaatsingsoperatie. Het vond plaats in de buurt van het Asia Hotel en King Narai Paleis. 

Volgens dr. Pattaraphon Maneeon, hoofd van het natuurbeschermingsbureau, test het derde verblijf om te zien of het stabiel is en een geschikte leefomgeving voor de apen kan bieden. Om de dieren gemakkelijker te kunnen identificeren, kregen ze kleurmarkeringen op hun borst.

Ook werden de dieren medisch onderzocht en indien nodig gesteriliseerd om de populatie onder controle te houden. De nieuwe faciliteit biedt niet alleen voldoende ruimte voor beweging, maar ook de mogelijkheid om de dieren geleidelijk te re- integreren in een meer natuurlijke omgeving. Na een week willen ambtenaren de omstandigheden in de verblijven evalueren en beslissen over mogelijke verbeteringen.

De Po Kao Ton-faciliteit heeft een capaciteit voor maximaal 3.000 apen. Burgemeester Jamroen Salacheep van Lopburi benadrukte echter dat er extra geld nodig is om voedsel voor de makaken te kopen en de faciliteit te onderhouden. Het publiek heeft al voedsel gedoneerd, maar voortdurende steun is nodig om de langdurige zorg en integratie van de apen te garanderen.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 
Bron: Thairath

4 gedachten aan “Het straatoffensief in Lopburi tegen de duizenden apen is begonnen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!