Het grote demonenstandbeeld in Bangkok is vanwege geruchten over het offeren van dieren weggehaald

BANGKOK:- Een gigantisch demonen standbeeld dat werd bekritiseerd als “niet-boeddhistisch en angstaanjagend” werd vandaag het Night Bazaar Hotel in de wijk Huai Khwang in Bangkok verwijderd.

De maatregel kwam nadat de staatsspoorwegen van Thailand hadden bevolen dat het standbeeld van Khru Kai Kaeo, een gevleugelde demon met slagtanden en karmozijnrode klauwen, vóór 30 december moest worden verwijderd.

De exploitant van het hotel, Suan Lum Night Bazaar Ratchadaphisek, is ook veroordeeld tot het betalen van een boete van 1,3 miljoen baht wegens het overtreden van de Bouwtoezichtwet.

Het standbeeld van Khru Kai Kaeo en de bijbehorende figuur van een negenstaartvos werden aan de achterkant van het hotel verwijderd, buiten het publieke zicht.

“De voorkant van het Night Bazaar Hotel zal worden omgetoverd tot een activiteitenruimte voor de gasten”, aldus hoteleigenaar Pairoj Thungthong.

Het gigantische demonenstandbeeld haalde de krantenkoppen toen het in augustus van dit jaar werd opgericht en automobilisten en voorbijgangers op Ratchadaphisek Road verbijsterde.

Het bracht online groepen voort die hun toewijding aan Khru Kai Kaeo begonnen te bespreken, een mythisch figuur die naar verluidt de leraar was van Jayavarman VII, een voormalige koning van het Khmer-rijk. Sommige aanbidders beschouwden hem naar verluidt ook als een god van de rijkdom.

Een groep die zichzelf de Raad van Kunstenaars die het Thaise boeddhisme ondersteunen noemde, drong er echter bij de Bangkok Metropolitan Administration op aan om het beeld te verwijderen en beweerde dat het demonenaanbidding aanmoedigde. Khru Kai Kaeo-aanbidders propageerden niet-boeddhistische praktijken, waaronder het offeren van dieren, beweerde de groep.

Ondertussen adviseerde de eerbiedwaardige Phra Phayom Kalayano, abt van Wat Suan Kaew in Nonthaburi, toegewijden om voorzichtig te zijn met wat ze aanbaden, waarbij hij betreurde dat er tegenwoordig van alles een standbeeld kan worden gemaakt om te aanbidden.

Toegewijden zouden in plaats daarvan spirituele wezens zoals de Boeddha of Jezus moeten aanbidden, als rolmodellen van goedheid, voegde hij eraan toe.

Olleke Bolleke in Bangkok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!