Het afschaffen van belasting op alcohol zal de gezondheid schaden, maar zeker niet het toerisme in Thailand stimuleren

BANGKOK:- Academische onderzoekers verzetten zich tegen een kabinetsplan om alcohol vrij te stellen van accijnzen om de economie, en met name het toerisme, te stimuleren. De voorgestelde vrijstelling, die deze week door het Thaise kabinet werd besproken als onderdeel van een economisch stimuleringspakket, zou niet effectief blijken te zijn bij het vergroten van het toerisme, aldus onderzoekers van het Thaise ontwikkeling’s onderzoeksinstituut, het TDRI, onder leiding van dr. Narit Pisalyabutr.

Het verlagen van de accijnzen zou indruisen tegen het beginsel dat belastingen moeten worden gebruikt om voor de samenleving te zorgen.

Het economische stimuleringspakket van de regering moet zich richten op het stimuleren van toeristische centra en het aanpassen van de structuur van accijnzen.

Dr. Narit, een senior wetenschapper bij de TDRI, beschouwt sterke drank als een betreurenswaardig handelsartikel, dat negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en de samenleving. 

Het opleggen van accijnzen heeft tot doel de consumptie terug te dringen, waarbij de inkomsten worden gebruikt om verschillende sociale problemen aan te pakken die voortvloeien uit langdurig alcoholgebruik, zoals campagnes tegen rijden onder invloed en het toewijzen van geld aan patiënten die getroffen zijn door aan alcohol gerelateerde ziekten.

In plaats van de alcoholbelastingen te verlagen, zou de overheid zich kunnen concentreren op het stimuleren van het toerisme door middel van kwaliteitsverbetering, zoals het organiseren van gerenommeerde evenementen in verschillende regio’s gedurende verschillende maanden en het promoten van terugkerende evenementen zoals de Europese kerstmarkten.

Ondertussen zijn de trends in de Thaise alcoholconsumptie onder de huidige drinkers de afgelopen tien jaar gestaag toegenomen, zoals blijkt uit onderzoek uit 2022 naar Thais drinkgedrag.

Bovendien ontdekte het onderzoek van het Thaise Nationale Bureau voor de Statistiek in 2021 een hoge prevalentie van nieuwe alcoholconsumenten onder Thaise jongeren, tot 30,8% in de leeftijdsgroep van 15 tot 19 jaar en 53,3% in de leeftijdsgroep van 20 tot 24 jaar.

In 2021 waren de uitgaven aan alcoholgebruik bijna verdubbeld ten opzichte van 2018. Zware drinkers gaven regelmatig gemiddeld 3.722 baht per maand uit aan alcohol, aanzienlijk hoger dan het gemiddelde minimumloon van 340 baht per dag.

Olleke Bolleke in Thailand 

3 gedachten aan “Het afschaffen van belasting op alcohol zal de gezondheid schaden, maar zeker niet het toerisme in Thailand stimuleren”

  1. Raar rekensommetje,
    3722 p.maand.
    3722 : 30 dagen p.m. = 124 baht p.dag
    Hoezo aanzienlijk hoger dan gemiddelde minimumloon van 340 p.dag.???

  2. Ik weet niet hoe hoog de accijns op alcohol is hier in Thailand, maar als de biertjes in de bar 10 baht goedkoper worden zijn er toch veel pensionado’s blij ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!