De zin (of onzin) van de zelfmoorden onder buitenlanders in de kustplaats Pattaya

PATTAYA:- Begin deze maand vielen er in evenveel dagen vijf keer vanaf de balkons van condominiums in Pattaya. Het betrof niet alleen Thaise mensen, wat de ziekelijke grap over de Pattaya zweefvlucht verder versterkte. 

Het feit dat er sindsdien geen gevallen meer zijn geweest, wordt uiteraard genegeerd, een goed voorbeeld van versterking van afwijkingen. Dat is de bekende gewoonte van de mainstream- en sociale media om morele paniek te zaaien om de verkoop te stimuleren of aanklikken aan te moedigen.

Hard bewijsmateriaal is zeer schaars. 
De Wereldgezondheidsorganisatie publiceert allerlei internationale gegevens, maar de statistieken weerspiegelen blijkbaar alleen het aantal Thaise zelfmoorden: ongeveer 10 procent van alle sterfgevallen onder volwassenen, maar aanzienlijk lager dan het equivalente geval van Zuid-Korea of ​​India. 

Een internetoverzicht van bekende gevallen van buitenlanders in Pattaya gedurende de eerste zes maanden van 2024 suggereert een totaal van 36, voornamelijk sprongen vanaf hoge gebouwen zoals condominiums en of hotels.

Luitenant Aniruj Jeroh van politie Pattaya is het daarmee eens, maar voegt eraan toe dat zelfmoorden, ongelukken en moorden moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Er zijn geen reguliere overheids- of ambassadestatistieken ter ondersteuning. De Britse toenmalige ereconsul in Pattaya ontdekte in 2009 dat in heel Thailand 295 Britten waren gestorven, de overgrote meerderheid door levensstijlziekten zoals kanker of hartaanvallen. Specifiek in Pattaya trof hij in dat hele jaar zes Britse zelfmoorden aan, terwijl dodelijke motorongelukken net daarachter op vijf sterfgevallen volgden. Destijds waren er waarschijnlijk veel meer Britse staatsburgers in Thailand dan nu, zo blijkt uit de aankomstrapporten van immigratie die zo nu en dan opduiken.

Dit nare verschijnsel in Pattaya heeft tot veel speculatie geleid, omdat het voornamelijk een farang-keuze lijkt te zijn. Het is niet alleen een fenomeen in Pattaya, aangezien de Spaanse autoriteiten hun eigen “Balearen Balkonliga” in de gaten houden. Natuurlijk kunnen sommige sprongen toevallig zijn en wordt vaak de nadruk gelegd op de laagheid van de muren of veiligheidsbarrières in Pattaya. 

Van slechts één bekend geval – een Amerikaan uit 2018 – is echter ooit definitief aangetoond dat het een ongeluk was, en dit werd bewezen door videobeelden van een wild feest dat aan de gang was, met alle verwachte gekkigheid.

Sommige commentatoren suggereren dat bij sommige plotselinge valpartijen moord of defenestratie een rol kan spelen. Er schijnen in Thailand geen gevallen bekend te zijn die met succes door de rechtbank zijn behandeld, hoewel de politie terughoudend is met het uiten van beschuldigingen zonder definitief bewijs, omdat benadeelde partijen hen later zouden kunnen aanklagen wegens valse arrestatie. 

Interessant genoeg zijn vergif en ophanging de meest populaire zelfmoordmethoden onder Thais. In Amerika is schieten met een geweer veruit de meest populaire optie, wat niet verwonderlijk is gezien de gemakkelijke toegang tot vuurwapens.

Is het zelfmoordcijfer onder buitenlanders in Pattaya uit de hand gelopen? Nauwelijks en ongeveer 95 procent zijn mannen en geen vrouwen. Pattaya is naar internationale maatstaven een kleine stad, maar door de enorme toeristenmarkt zijn er in de algemene ruimte op één avond wel een miljoen mensen aanwezig. De nieuwe factor is het toenemende aantal zelfmoorden uit ‘nieuwe’ landen zoals China (tot nu toe drie zelfmoordgevallen in 2024) en Rusland (ook drie gevallen).

Met toekomstig artikel zal ik proberen aan te tonen waarom buitenlanders in Pattaya zelfmoord plegen. Het bewijsmateriaal is naast fragmentarisch ook onthullend.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!