De verbranding van suikerriet treft 44 miljoen mensen zes maanden per jaar

THAILAND:- De verbranding van suikerriet neemt toe en de luchtvervuiling die het veroorzaakt, treft volgens de permanente secretaris van de sector elk jaar zes maanden lang ongeveer 44 miljoen inwoners.  Dit is tweederde van de totale bevolking van Thailand, die ongeveer 66 miljoen inwoners telt. 

Khun Nattapol Rangsitpol zei gisteren dat in het oogstseizoen 2020/2021 naar schatting 17,61 miljoen ton suikerriet is verbrand, oftewel 26,42% van al het gemalen suikerriet. 

In het seizoen 2021/2022 steeg het verbrande suikerriet tot 25,12 miljoen ton (27,28% van het gemalen suikerriet).

In het seizoen 2022/2023 bereikte het volume afgebrand suikerriet 30,78 miljoen ton (32,78% van het gemalen suikerriet) en besloeg het een gecombineerd gebied van 3,08 miljoen rai (ongeveer 4.928 vierkante kilometer), zei Nattapol. 

De verbranding van suikerriet was een belangrijke generator van deeltjes met een diameter van 2,5 micrometer en minder (PM2,5), zo zei hij.

“De verbranding van suikerriet resulteert in zeer hoge PM2,5-niveaus die lange tijd in de atmosfeer kunnen blijven en zich in de richting van de wind kunnen verspreiden. Het bedekt gebieden waar ongeveer 44 miljoen mensen wonen in Groot-Bangkok, de Central Plains, het Oosten en het Noordoosten gedurende ongeveer zes maanden per jaar”, aldus khun Nattapol. 

“Het probleem wordt steeds ernstiger en schaadt ernstig de gezondheid van de mensen die lucht inademen met de PM2,5 die het gevolg is van de verbranding van suikerriet”, zei hij. 

De autoriteiten zouden de relevante wetten strikt handhaven en nieuwe prikkels introduceren om boeren ervan te overtuigen het afval in hun suikerrietoogsten niet te verbranden, ze beëindigde Khun Nattapol het interview.

Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!