De straaljagers van Thailand en China stijgen komend weekend gezamenlijk op tijdens de Falcon Strike-oefeningen

UDON THANI:- De Koninklijke Thaise luchtmacht liet weten dat het dit weekend de straaljageroefening met China zal hervatten. De Falcon Strike-oefening tussen Thailand en China was een jaarlijks evenement totdat het in 2020 werd uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie.  De oefening heeft sinds 2015 vier keer plaatsgevonden en neemt opnieuw een vlucht op zondag 14 augustus. De oefening zal 11 dagen op een militaire basis in het noordoosten van Udon Thani gaan duren.

Voor complottheoretici lijkt het misschien een wat strijdlustige of symbolische daad dat Thailand en China de basis in Udon Thani gebruiken, zoals die werd gebruikt door Amerikaanse troepen tijdens de oorlog in Vietnam.  De Chinezen steunden natuurlijk de Noord-Vietnamese communisten in de oorlog in Vietnam, terwijl de VS Zuid-Vietnam steunden.

Maar de Falcon Strike-oefening zou zeker als politiek ongevoelig kunnen worden beschouwd, aangezien het slechts een week is nadat China begon aan een reeks militaire oefeningen rond de Straat van Taiwan.  Er wordt aangenomen dat China zijn militaire spieren aan het buigen was na het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis, Nancy Pelosi, aan Taipei.

Thailand lijkt tussen de wal en het schip te zitten, China en de VS.  Het koninkrijk is de oudste bondgenoot van de VS in Azië, maar tegelijkertijd heeft Thailand de afgelopen jaren geprobeerd de economische betrekkingen met China te versterken.  En het politieke debat over de vraag of Thailand een kant moet kiezen, zal nog wel een tijdje gaan duren.

Er is gemeld dat de RTAF zijn F-16’s niet zal inzetten voor de oefeningen met China, maar zijn Saab JAS-39 Gripen-jagers en het in Duitsland gemaakte Alpha Jet-lichtaanvalsvliegtuig zal gebruiken.  Het was niet duidelijk welk type straaljagers China zou gebruiken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!