De invasie in Oekraïne kan Thailand miljarden kosten aan verloren handel, zo waarschuwt het FTI

BANGKOK:- Thailand dreigt te lijden onder stijgende brandstofprijzen en verlies aan zakelijke kansen als wereldleiders er niet in slagen de invasie van Oekraïne te stoppen, zo waarschuwde een topfunctionaris van de federatie van Thaise Industrie.

Khun Kriengkrai Thiennukul, vice-president van FTI die ook voorzitter is van de Thais – Russische bedrijfsraad, zei dat als wereldleiders Rusland sancties gaan opleggen, de reactie op de invasie zal bestaan dat de olie- en gasprijzen wereldwijd zullen stijgen.

Meer dan 40 procent van het gas dat in Europa wordt gebruikt, komt uit Rusland, zo benadrukte Khun Thiennukul.

De situatie bereikte gisteren een kritiek punt, toen president Vladimir Poetin officieel de onafhankelijkheid erkende van twee afgescheiden enclaves in het oosten van Oekraïne, de Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Luhansak.

De Russische leider ondertekende ook decreten waarin hij militaire troepen beval de regio binnen te treden voor zogenaamde vredeshandhavingsdoeleinden, waarmee hij effectief het in 2014 ondertekende protocol van Minsk schendt. Dit leidde tot een kreet van veroordeling van westerse leiders met enkele aankondigingen van sancties tegen Moskou wegens het overtreden van het internationaal recht.

Als er inderdaad een invasie plaatsvindt, zullen de wereldwijde olieprijzen tot boven de 100 dollar per vat stijgen en zullen de gasprijzen stijgen als de pijpleiding van Rusland naar Europa wordt aangetast, zo waarschuwde Kriengkrai.

Dit zal op zijn beurt de prijs van geraffineerde olie in Thailand opdrijven, omdat meer dan 80 procent van de lokale oliemarkt afhankelijk is van deze import.

Om de impact van de consument te verminderen, heeft de regering onlangs de accijns op diesel verlaagd met 3 baht per liter, waardoor de verkoopprijs van de brandstof is verlaagd van 29,94 baht naar 27,94 baht per liter.

Als de wereldwijde olieprijs stijgt van ongeveer $ 94 tot $ 100 per vat, moet de regering mogelijk de prijs van diesel terugdraaien naar 29,94 baht en de prijsbindingsmaatregel van 30 baht laten vallen, zei hij.

Bovendien, zei hij, kunnen de wereldeconomie en de handel van Thailand met de twee landen tot stilstand komen als de strijd escaleert naar een internationaal niveau.

De bilaterale handel met de twee landen in 2021 werd gewaardeerd op 100,60 miljard baht, waarbij de transacties tussen Thai en Rusland met 14,56 procent stegen ten opzichte van het voorgaande jaar tot 88,17 miljard baht en met Oekraïne met 28,67 procent tot 12,43 miljard baht.

De vijf belangrijkste exportproducten van het Koninkrijk naar deze landen zijn auto’s, auto-uitrusting en -onderdelen, rubberproducten, machines en machineonderdelen, ingeblikt en verwerkt fruit en plastic pellets.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: The Nation 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!