De dader van de afgrijselijke overval op een goudwinkel in Lopburi verliest laatste beroep tegen zijn executie

LOPBURI:- Het Hooggerechtshof handhaafde het doodvonnis tegen een voormalige schooldirecteur voor het neerschieten van drie mensen en het verwonden van vier anderen bij een overval op een goudwinkel in Lopburi drie jaar geleden.

Gisteren verwierp de rechtbank het pleidooi van beklaagde khun Prasittichai Khaokaew en zei dat de slachtoffers in koelen bloede waren gedood en dat de moorden een onmenselijke daad waren.

De geboeide beklaagde werd gistermorgen om 10.00 uur naar de correctionele rechtbank gebracht om de uitspraak te horen.

Prasittichai, een voormalig directeur van een basisschool in Singburi, heeft verschillende aanklachten op zijn naam staan, waaronder moord met voorbedachten rade, poging tot moord, diefstal en het dragen van een pistool op een openbare plaats.

Hij heeft ook 10 mede-aanklagers voor de rechtbank gedaagd, waaronder eigenaren van Aurora Design Co Ltd, slachtoffers en families van de doden.

Op 9 januari 2020 liep de gemaskerde Prasittichai met een pistool de Aurora Gold Shop in het winkelcentrum Robinson in Lopburi binnen en schoot de bewaker neer.  Hij sprong toen op de glazen vitrine en opende het vuur op het vrouwelijke personeel, waarbij hij een doodde en een ander ernstig verwondde.

Hij pakte toen de sieraden en liep naar buiten, maar terwijl hij het winkelcentrum uitliep, schoot hij op een andere winkel, waarbij hij een peuter doodde die met zijn moeder de winkel verliet.

Mensen hebben zich afgevraagd waarom Prasittichai niet gewoon het winkelpersoneel met een pistool bedreigde en de sieraden afpakte, in plaats van op mensen te schieten.

Op 27 augustus 2021 heeft de correctionele rechtbank hem schuldig bevonden aan het overtreden van meerdere artikelen van het Wetboek van Strafrecht, waaronder de artikelen 289 lid 6, 60, 80, 339, 340, 371 en 376. Ook is hij schuldig bevonden aan het overtreden van het wapenverbod  wet.

De rechtbank legde hem ook een doodvonnis op.
Hoewel Prasittichai geen beroep aantekende tegen het veroordelingsvonnis, vroeg hij om omzetting van de doodstraf.

Het Hooggerechtshof handhaafde het doodvonnis echter omdat het zei dat de schietpartij had plaatsgevonden in een winkelcentrum, een openbare plaats vol winkelend publiek.  De rechtbank zei ook dat Prasittichai drie onschuldige mensen had gedood en een ander ernstig had verwond in een actie die overduidelijk, wreed, gevaarlijk en onmenselijk was.

 In het vonnis werd erop gewezen dat Prasittichai destijds schooldirecteur was, dus hij had een goed geweten moeten hebben en een goed voorbeeld moeten zijn in plaats van flagrante misdaden te plegen.  Er was dus geen reden om de straf om te zetten, aldus de rechtbank.

Naast de doodstraf kreeg Prasittichai ook de opdracht om de 10 medeverdachten schadevergoedingen te betalen variërend van 99.000 baht tot 2,25 miljoen baht.

Voordat zijn zaak voor de hoogste rechtbank werd gebracht, had het Hof van Beroep op 20 juli vorig jaar zijn beroep verworpen door te zeggen dat Prasittichai geen berouw toonde en zich niet overgaf aan de politie.  Hij werd pas gepakt nadat de politie een onderzoek had ingesteld dat leidde tot zijn arrestatie.

Het Hof van Beroep merkte ook op dat de beklaagde alleen schuldig had gepleit vanwege het sterke bewijs tegen hem, en dat er dus geen reden was om de doodstraf om te zetten.

Thailand handhaaft de doodstraf en heeft sinds 1935, 326 mensen geëxecuteerd, 319 door te schieten (de laatste op 11 december 2002) en zeven door middel van een dodelijke injectie (de laatste op 18 juni 2018).

De Thaise wet staat de doodstraf toe voor 35 misdaden, waaronder verraad, moord en drugshandel.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!