De aankoop van 8,5 miljoen Chinese antigeentestkits door Thailand opnieuw in de wacht gezet

BANGKOK:- Net zoals veel dingen met betrekking in het Thaise Covid19 beleid in het algemeen, is de saga van het importeren van controversiële antigeentestkits opnieuw 180 graden van richting veranderd.  Na de beslissing van vorige week om door te gaan met de aankoop van 8,5 miljoen in China gemaakte antigeentestkits, heeft het kabinet nu de aankoopgoedkeuring wederom weer ingetrokken.

Premier Prayut Chan-o-cha steunde het kabinetsbesluit om de overeenkomst in te trekken om 8,5 miljoen antigeentestkits te kopen die zijn vervaardigd door Lepu Medical Technology in China.  Een plv. regeringswoordvoerder zei, dat minister van Volksgezondheid, khun Anutin Charnvirakul verduidelijkte dat de kits zijn gemaakt voor thuisgebruik en niet bedoeld zijn voor professionele medische toepassing zoals gerechtvaardigd door de Wereldgezondheidsorganisatie.

De WHO heeft tot nu toe géén testkits voor thuisgebruik goedgekeurd en de Chinese sneltesten waren eerder uit de schappen in de Verenigde Staten gehaald na een waarschuwing van de Amerikaanse Food and Drug Administration dat ze niet effectief waren.  

De deal, bemiddeld door Ostland Capital en de Government Pharmaceutical Organization, zou 8,5 miljoen testkits kopen voor elk 70 baht.  Het nationaal gezondheidsbureau van Thailand had een prijs van 120 baht voor antigeentestkits vastgesteld.

Het plan werd oorspronkelijk met trots aangekondigd door de GPO op 17 augustus nadat medische faciliteiten de snelle aanschaf van antigeentestkits eisten om Covid-19-infecties sneller te identificeren en aan te pakken.  Maar de deal kwam al snel onder vuur te liggen, het meest vocaal door de landelijke dokters vereniging (Rural Doctors Society), voor het prioriteren van de goedkope prijs van 70 baht ten koste van de effectiviteit die de Chinese kits duidelijk ontbraken.

Het voornemen tot de aankoop werd onderbroken, waarbij overheidsfunctionarissen zeiden dat ze eerst de werkzaamheid van de kits zullen testen voordat ze verder gaan.  Maar slechts 2 dagen later keerde de regering als een blad van een boom om en besloot de deal door te gaan in een poging om snel testkits te krijgen.

De Rural Doctors Society, die reageerde op de whiplash van een derde omkering van de plannen van de regering, zei dat ze door zullen gaan met hun plannen om de antigeentestkits en hun effectiviteit grondig te testen en door te lichten, ongeacht de beslissing welke regering in petto heeft.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel dat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!