Autoriteiten uit Noord-Thailand melden de aanwezigheid van gigantische honingbijen uit het Himalaya gebergte

CHIANG MAI:- De grootste honingbij ter wereld is voor het eerst ontdekt in Thailand, in het Doi Pha Hom Pok National Park in het Fang-district van Chiang Mai, zo verklaarde het departement van Nationale parken Thailand.

Op een persconferentie liet het departement dat de aanwezigheid van de gigantische honingbij uit de Himalaya (Apis laboriosa) weten. Het insect was al in 2023 gespot, maar ambtenaren hadden gegevens en monsters verzameld om er zeker van te zijn dat het geen Apis dorsata was, een veel voorkomende soort. van de gigantische honingbij die overal in Thailand voorkomt.

De gigantische honingbij uit de Himalaya heeft een onderscheidend kenmerk: een zwarte buik met goudgele vacht rond de borstkas. Hij vertoont ook ander huishoud- en zwermgedrag, waardoor hij kan overleven op grote hoogten tot 4,5 kilometer boven zeeniveau en bij koud weer onder de 25 graden Celsius.

De Apis laboriosa komt vooral voor in de bergachtige streken van Bhutan, het Chinese Yunnan, India, Nepal, Myanmar, Laos en Vietnam en bouwt zeer grote nesten onder overhangende verticale kliffen. Eén nest kan maar liefst 60 kg honing bevatten, aldus de afdeling. Vanwege zijn bijzondere nestgedrag wordt de reuzenhoningbij uit de Himalaya ook wel de klifhoningbij uit de Himalaya genoemd.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand
Bron: Thairath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!