Veroordelingen tot 5 jaar in IVM matchfixing voetbal

~’T IS ONGEWIS, AL WAT HIER IS~
(Het leven is altijd wisselvallig)

Het Strafhof heeft donderdag gevangenisstraffen uitgdeeld aan 15 spelers, scheidsrechters en officials, in de eerste grote zaak van matchfixing in het Thaise voetbal sinds de competitie 25 jaar geleden van start ging.

Onder de beklaagden die met straffen van één tot vijf jaar werden veroordeeld, bevond zich een Fifa-gecertificeerde Thaise scheidsrechter.

Somyot Phumphanmuang, president van de Thaise voetbalbond en voormalig hoofd van de nationale politie, merkte tegen het einde van de wedstrijden ongewoon hoge scores op. Somyot belde Chakthip Chaijinda, zijn opvolger als hoofd van de nationale politie, om de zaak te onderzoeken.

Meer dan 30 politie-onderzoekers begonnen met het verzamelen van bewijs van de vereniging en de betrokken clubs. 21 november 2017 hield de vereniging een persconferentie om aan te kondigen dat ten minste 12 medeplichtigen waren geïdentificeerd in het matchfixing-schandaal.

Na nader onderzoek in 2018 werden nog vier verdachten aan de lijst toegevoegd en uiteindelijk 15 verdachten aangeklaagd.

Thailand heeft in 2013 de Professional Sports Promotion Act aangenomen. De wet bepaalt dat wedstrijdbeinvloeding en omkoping in de sport strafbaar is met maximaal 10 jaar gevangenisstraf en / of een boete van tussen de 200.000 baht en 600.000 baht.

Vóór deze zaak was er niet eerder een strafzaak of veroordeling met betrekking tot matchfixing, in andere sporten dan boksen. Alle 15 beklaagden kwamen tijdelijk op borgtocht vrij en kondigden aan plan om tegen het vonnis in beroep te gaan bij een hogere rechtbank.

Deze zaak is echter nog steeds een mijlpaal in de geschiedenis van het Thaise voetbal, waarbij de voetbalbond opvallend snel actie onderneemt tegen verdachten van matchfixing om het vertrouwen van fans in de prachtige sport te herstellen.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: The-afc.com
Vertaling: De Kleine Beer
Bron: Thai PBS World

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!