In het noorden van Thailand is een nieuw soort krokodillen-salamander ontdekt

TAK:- In de provincie Tak, meer bepaald in Doi Soi Malai Park, hebben onderzoekers van de Chulalongkorn Universiteit, de Universiteit van Chiang Mai en de Universiteit van Kyoto, ondersteund door andere experts en van het natuurreservaat Mae Tuen Wildlife, een belangrijke ontdekking gedaan. Een nieuwe soort krokodilsalamander, genoemd naar zijn locatie als Tylototriton soimalai, is geïdentificeerd en de resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het internationaal gerenommeerde tijdschrift “ZooKeys”.

Het onderzoek, geleid door universitair hoofddocenten Dr. Porrawee Pomchote en Dr. Wichase Khonsue vond plaats op een hoogte van 1.500 meter. De nieuwe soort wordt gekenmerkt door onderscheidende fysieke kenmerken, waaronder een kop die langer dan breed is en een opvallende zwartoranje kleur.

Een moleculaire analyse van het NADH-dehydrogenase-subeenheid 2 (ND2)-gen bevestigde dat Tylototriton soimalai genetisch verschillend is. Vergeleken met zijn naaste verwant, Tylototriton uyenoi, heeft het een genetisch verschil van 4,1 procent. Deze soort is tot nu toe alleen gedocumenteerd in het Doi Soi Malai-gebied binnen het Mae Tuen Wildlife Sanctuary.

De onderzoekers benadrukken het belang van het behoud van de habitat van deze nieuw ontdekte soort. Het beperkte verspreidingsgebied en de cruciale rol van waterpoelen langs de weg tijdens het broedseizoen vereisen speciale beschermende maatregelen tegen menselijke verstoring.

Krokodillensalamanders zijn een fascinerende groep amfibieën die verwant zijn aan kikkers, padden en salamanders. Ze hebben langwerpige lichamen en lange staarten. Hun huid is droog en ruw, wat hen hun karakteristieke uiterlijk geeft.

Deze ontdekking benadrukt de biologische diversiteit van Thailand en de noodzaak om zijn unieke habitats te beschermen.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!